Извршен совет на Собранието на Македонија од 1982

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Извршниот совет на Народното Собрание на СР Македонија од 1982 е формиран на 28 април 1982 година. Ја врши својата функција до 28 април 1986 година, кога е избран нов состав на Извршниот совет.

Состав на Извршниот совет[уреди | уреди извор]

Составот на Извршниот совет е следниот:[1]

  • претседател Драгољуб Ставрев
  • членови:
    • Никола Кастратовиќ, републички секретар за народна одбрана
    • Љубомир Варошлија, републички секретар за внатрешни работи
    • Никола Бакулевски, републички секретар за правосудство
    • Александар Стојановски, републички секретар за финансии
    • Љубомир Коруновски, претседател на Републичкиот комитет за енергетика, индустрија и градежништво
    • Дургут Едиповски, претседател на Републичкиот комитет за општостопански работи и пазар
    • Христо Христоманов, претседател на Републичкиот комитет за земјоделство, шумарство и водостопанство
    • Сретен Акимовски, претседател на Републичкиот комитет за економски односи со странство
    • Ристо Петровски, претседател на Републичкиот комитет за сообраќај и врски
    • Ристо Галиќ, претседател на Републичкиот комитет за урбанизам и заштита на човековата околина
    • Андон Мојсов, претседател на Републичкиот комитет за труд
    • Каменчо Ѓоргов, претседател на Републичкиот комитет за здравство и социјална политика
    • Анатолиј Дамјановски, претседател на Републичкиот комитет за образование и наука
    • Милчо Балевски, претседател на Републичкиот комитет за култура
    • Томислав Симовски, претседател на Републичкиот комитет за меѓународни односи
    • Тихомир Илиевски, претседател на Републичкиот комитет за информации
    • Вера Терзиева-Тројачанец, претседател на Републичкиот комитет за законодавство и организација
    • Најденко Поповски, директор на Републичкиот завод за општествено планирање
    • Стојан Андов
    • Александар Андоновски
    • Елена Ѓурковиќ
    • Тахир Кадриу
    • Икмет Кривца
    • Киро Поповски
    • Кочо Тулевски.

Реконструкција на Извршниот совет[уреди | уреди извор]

На 28 септември 1983 година доаѓа до промена на двајца членови на Извршниот совет:[2]

  • За претседател на Републичкиот комитет за сообраќај и врски е именуван Томе Малевски на местото на Ристо Петровски
  • За претседател на Републичкиот комитет за енергетика, индустрија и градежништво е именуван Александар Маневски на местото на Љубомир Коруновски.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Службен весник на Социјалистичка Република Македонија 20/1982, 2-3 стр.
  2. Службен весник на Социјалистичка Република Македонија 29/1983, 12 стр.