Извршен совет на Собранието на Македонија од декември 1953

Од Википедија — слободната енциклопедија

Извршниот совет на Народното Собрание на НР Македонија од декември 1953 е формиран на 19 декември 1953 година. Ја врши својата функција до 15 април 1958 година, кога е избран нов состав на Извршниот совет. Овој состав на Извршниот совет е прв состав на Извршен совет или Влада на НРМ на чие чело не е Лазар Колишевски.

Состав на Извршниот совет[уреди | уреди извор]

Составот на Извршниот совет е следниот:[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Службен весник на Народна Република Македонија 42/53, 14 стр.