Прејди на содржината

Извршен совет на Собранието на Македонија од 1971

Од Википедија — слободната енциклопедија

Извршниот совет на Народното Собрание на СР Македонија од 1971 е формиран на 29 декември 1971 година. Ја врши својата функција до 8 мај 1974 година, кога е избран нов состав на Извршниот совет.

Состав на Извршниот совет

[уреди | уреди извор]

Составот на Извршниот совет е следниот:[1]

 • претседател Ксенте Богоев
 • потпретседатели: Драган Захариевски и Мети Крлиу
 • членови:
  • Методија Стефановски, републички секретар за народна одбрана
  • Љупчо Арнаудовски, републички секретар за внатрешни работи
  • Димче Козаров, републички секретар за правосудство
  • Горѓи Цаца, републички секретар за законодавство и организација
  • Љупчо Копровски, републички секретар за образование и наука
  • Десанка Миљовска, републички секретар за култура
  • Мехмет Фахри — Каја, републички секретар за информации
  • Вулнет Старова, републички секретар за здравство и социјална политика
  • Ванчо Близнаковски, републички секретар за труд
  • Андон Макрадули, републички секретар за финансии
  • Стојан Маткалиев, републички секретар за индустрија и трговија
  • Јанко Лазаревски, републички секретар за земјоделство и шумарство
  • Александар Шумковски, републички секретар за економски односи со странство
  • Павле Тасевски, директор на Републичкиот завод за општествено планирање
  • Јездимир Богдански
  • Иван Гиновски
  • Ѓорѓи Оровчанов

Реконструкции на Владата

[уреди | уреди извор]
 • Откако Љупчо Арнаудовски во јули 1973 година поднесе оставка на функцијата член на Извршниот совет и за републички секретар за внатрешни работи,[2] на 12 јули 1973 година за вршител на должноста републички секретар за внатрешни работи е именуван Јездимир Богдански.[3]
 1. Службен весник на Социјалистичка Република Македонија 42/1971, 4-5 стр.
 2. „Млад борец“, 29.12.1989, 20 стр.
 3. Службен весник на Социјалистичка Република Македонија 29/73, 55 стр.