Игор Левитин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Игор Левитин
Министер за транспорт
На должноста
9 март 2004 – во служба
Премиер Владимир Путин
Претходник Сергеј Франк
Наследник нема
Лични податоци
Роден(а) 21 февруари 1952
Цебриково, СССР

Игор Левитин (руски: Игорь Евгеньевич Левитин, роден на 21 февруари 1952 во Цебриково, Одеска област) е руски политичар, моментален министер за транспорт.

Помеѓу 1973 и 1980 Левитин служел во советската армија во Одеса, а потоа со армиите Јужната дивизија. Од 1983 до 1985 година, тој бил воен командант на Уралската станица и Бајкалско Езеро, воен командант и заменик-шеф на Москвската воена железничка комуникациска услуга.

Од 1994 до 1996 година, тој бил член на реформаната железничка комисија што ја создаде компанијата Руски железници.

Помеѓу 1996 и 2004 година тој работел за Н-Транс, и бил назначен за заменик-директор во 1998 година, за да во 2004 година стане министер за транспорт.