Сергеј Лавров

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сергеј Лавров
Министер за надворешни работи
На должноста
Стапил
9 март 2004
Премиер Михаил Фрадков
Виктор Зубков
Владимир Путин
Претходник Игор Иванов
Лични податоци
Роден(а) 21 март 1950
Москва, Советски Сојуз (сега Русија)
Партија Единствена Русија
Потпис

Сергеј Лавров (руски: Сергей Викторович Лавров, 21 март 1950 во Москва) — руски политичар и моментален министер за надворешни работи на Русија.

Лавров зборува руски, англиски, француски. Завршил на Московскиот државен универзитет Ломоносов по Меѓународни односи во 1972 година. Бил советски дипломат во Шри Ланка, каде работел до 1976 година. По враќањето, започнал да работи во Мнистерството за надворешни работи. Во периодот од 1981 до 1988 година работел како посланик во седиштето на ООН, каде по ова повторно работел во руското министерство за да од 1994 година повторно замине во Њујорк како амбасадор при ООН.

Од 2004 година бил именуван за министер за надворешни работи, заменувајќи го Игор Иванов.