ISO 3166-2:IN

Од Википедија — слободната енциклопедија

ISO 3166-2:IN е збир од кодови што се однесуваат на државата Индија во стандардот ISO 3166-2 (дел од ISO 3166) на Меѓународната организација за стандардизација (ISO). Стандардот ги утврдува кодовите на називите на главните административни единици (на пр. покраини, сојузни држави и сл.) на сите земји земји заведени со кодови во стандардот ISO 3166-1.

Во случајот на Индија, кодовите се однесуваат на 28 сојузни држави и 7 сојузни територии.

Секој код се состои од два дела, одвоен со цртичка. Првиот дел гласи „IN“, што е државен код на Индија. Вториот се состои од две букви и се води според регистарските таблички, со исклучок на Чатисгар и Утараканд чии автомобилски кодови се CG и UA/UK наместо CT и UT.

Кодови[уреди | уреди извор]

Називите на единиците се водат според официјалните имиња во ISO 3166-2.[1]

Код Назив Категорија
IN-AP Андра Прадеш сојузна држава
IN-AR Аруначал Прадеш сојузна држава
IN-AS Асам сојузна држава
IN-BR Бихар сојузна држава
IN-CT Чатисгар сојузна држава
IN-GA Гоа сојузна држава
IN-GJ Гуџарат сојузна држава
IN-HR Харајана сојузна држава
IN-HP Химачал Прадеш сојузна држава
IN-JK Џаму и Кашмир сојузна држава
IN-JH Џарканд сојузна држава
IN-KA Карнатака сојузна држава
IN-KL Керала сојузна држава
IN-MP Мадја Прадеш сојузна држава
IN-MH Махараштра сојузна држава
IN-MN Манипур сојузна држава
IN-ML Мегалаја сојузна држава
IN-MZ Мизорам сојузна држава
IN-NL Нагаланд сојузна држава
IN-OR Ориса сојузна држава
IN-PB Пенџаб сојузна држава
IN-RJ Раџастан сојузна држава
IN-SK Сиким сојузна држава
IN-TN Тамил Наду сојузна држава
IN-TR Трипура сојузна држава
IN-UT Утараканд сојузна држава
IN-UP Утар Прадеш сојузна држава
IN-WB Западен Бенгал сојузна држава
IN-AN Андамани и Никобари сојузна територија
IN-CH Чандигар сојузна територија
IN-DN Дадра и Нагар Хавели сојузна територија
IN-DD Даман и Диу сојузна територија
IN-DL Делхи сојузна територија
IN-LD Лакадиви сојузна територија
IN-PY Пондишери сојузна територија

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Служба за одржување на ISO 3166 (ISO 3166/MA).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]