Albedo 0.39

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Albedo 0.39“
албум од Вангелис
Издаден1976
СнименNemo Studios, Лондон, 1976
Жанрелектронска музика
Траење42:30 (9 песни)
Издавачка куќаWindham Hill RCA (LP) # 3017
ПродуцентВангелис
Вангелис — Хронологија
Entends-tu les chiens aboyer?
(1975)
Albedo 0.39
(1976)
La Fête sauvage
(1976)

Albedo 0.39 е албум од Вангелис објавен во 1976 година. Ова дело претставува концептуален албум и втор албум продуциран од Вангелис во Nemo Studios во Лондон. Овој албум се разликува од неговиот претходен албум Heaven and Hell каде било користено хорско пеење, додека во овој албум има употреба на џез звуци.

Албедо на еден објект претставува мерка колку истото рефлектира дифузна светлина од Сонцето. Името на овој албум е земено токму од овој поим.

Список на песни[уреди | уреди извор]

  1. "Pulstar"  – 5:45
  2. "Freefall"  – 2:20
  3. "Mare Tranquillitatis"  – 1:45
  4. "Main Sequence"  – 8:15
  5. "Sword of Orion"  – 2:05
  6. "Alpha"  – 5:45
  7. "Nucleogenesis (Part One)"  – 6:15
  8. "Nucleogenesis (Part Two)"  – 5:50
  9. "Albedo 0.39"  – 4:30

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Аудио[уреди | уреди извор]