417 Суевија

Од Википедија — слободната енциклопедија
417 Суевија
тридимензионален приказ на 417 Суевија заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено6 мај 1896
Ознаки
1896 CT
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел474,784 Gm (3,174 ае)
Перихел363,276 Gm (2,428 ае)
419,03 Gm (2,801 ае)
Занесеност0,133
1712,261 ден. (4,69 a)
17,8 km/s
104,416°
Наклон6,617°
199,78°
346,138°
Физички особености
Димензии41,0 km
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
KS
9,34

417 Суевија — вообичаен астероид од главниот појас. Калсифициран според спектралната класа како K/S астероид.

Откриен од страна на Макс Волф на 6 мај 1896 година во Хајделберг.