Татра (трамвај)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Трамваите Татрa се произведуваат од 1951 во фабриката Симичов крај Прага, а од 1963 година се произведуваат во ЧКД (ČKD).

Тип Т[уреди | уреди извор]

Првите модели од овој тип се базираат на концептот PCC. Овие мотриси биле на пракса копии на американски модели, особено оние од тип Т1 и делумно тип T2. Во 70-тите години на 20-тиот стартува производството на тип Т5 - Чехословачка трамвај, кој се разликува за дизајн, развој на електричните инсталации и електроника. Типовите се подредени хронолошки:

Податотека Тип Година на испорака Број мотриси Oперација
Ostrava, Tatra T1 (4) cropped.jpg Татра T1 19511958 287 Чехословачка, Полска (Варшава), СССР
Plzeň, Náměstí Republiky, Tatra T2 cropped.jpg Татра T2 19551962 771 Чехословачка, СССР
TramPrague1.jpg Татра T3 19611997 14070 Чехословачка, СССР, Источна Германија, Романија, Југославија
RATB Tatra T4R at Basarab on line 35.jpg Татра T4 19671987 2635 СССР, Источна Германија, Романија, Југославија
Татра T5 1972 1 Прототип
Most, Velebudice, Tatra T5B6.jpg Татра T5B6 1976 2 Прототип
Tatra T5C5 tram under 4000 number in Budapest.jpg Татра T5C5 19781984 322 Унгарија
Татра T5A5 1981 1 Прототип
Tatra in Zaporizhzhya.JPG Татра T6B5 19832003 1279 Бугарија, Северна Кореја, Советскиот Сојуз, Украина, Русија
Tatra T6A2D 1201+1202, tram line 11, Szczecin, 2010.jpg Татра T6A2 19851999 256 Бугарија, Источна Германија, Унгарија, Полска (Шчеќин)
Tatra T7B5 MSK.jpg Татра T7B5 19881993 8 Норвешка, Шведска, СССР
Tram T6A5 Ostrava.jpg Татра T6A5 19911998 297 Чехословачка
Tatra T3R v Brně.jpg Татра T3R 1997 10 Чешка
Brno, Joštova, Tatra T3RF č. 1669+1670.jpg Татра T3RF 19971999 8 Чешка, Русија
Strausberg-strausberger-eisenbahn-gmbh-sl-636690.jpg Татра T6C5 1998 1 САД, Германија
Вкупно 19512003 19948  

Тип КТ и RT[уреди | уреди извор]

Првиот чешки артикулирани трамвај тип K1 е произведен во 60-тите години на 20-тиот век, конструиран врз основа на тип Т3. Во почетокот на 90-тите години се произведени првите чешки нископодови трамваи, кои се модификации на тип RT6N1.

Податотека Тип Година на испорака Број мотриси Oперација
Татра K1 1964 2 прототип
Brno, Město Brno, Moravské náměstí, Tatra K2 (5).jpg Татра K2 19661983 570 Чехословачка, СССР, Југославија
Татра K5 19671973 200 Египет
Tatra ČKD Belgrade.jpg Татра KT4 19731997 1798 СССР, Источна Германија, Југославија, Северна Кореја, Полска (Шчеќин)
StrausbergTram1.jpg Татра KT8D5 19841993 199 Чехословачка, Источна Германија, Унгарија, Северна Кореја, СССР
Tram RT6N1 Brno(1).jpg Татра RT6N1 19931998 19 Чешка, Полска (Познањ)
MRT-3 Train Magallanes 1.jpg Татра RT8D5 19941998 74 Филипини (Манила)
Tram RT6S in Liberec tram depo.JPG Татра RT6S 1996 1 Чешка
Tram KT8D5N Brno.jpg Татра KT8D5N 19981999 7 Чешка
Вкупно 19641999 2870  

Тип B[уреди | уреди извор]

Податотека Тип Година на испорака Број мотриси Oперација
Trailer TP 801.jpg Татра B4 19671987 874
Schwerin Nahverkehr Tatra Beiwagen 2008-08-30 064.jpg Татра B3 19731988 122 Југославија, Источна Германија
Татра B6A2 19851990 92 Источна Германија
Вкупно 19671990 1088