Стефан Немања

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Svsimeon.jpg

Стефан Немања (околу 1168-1196) бил голем средновековен владател, голем жупан на Рашка и обединувач на средновековната српска држава на чело со династијата на Немањиќи. За време на неговото долго владеење, Рашка се свртува кон Византија.

За време на својот живот подигнал и обновил поголем број цркви и манастири, а последните години од својот живот ги поминал како монах Симеон во манастирот Хиландар, во кој умрел и во кој е погребан во 1199 година. Телото во 1208 године е пренесено во манастирот Студеница каде што и ден денес се наоѓа. Заедно са синот Растко се смета за основополжник на Српската православна црква.

Балканот во времето на Стефан Немања (1184)