Разлика помеѓу преработките на „Свети Наум Охридски Чудотворец“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
поправена јазична грешка - не му се прЕпишуваат, туку му се прИпишуваат дела
(дополнување)
(поправена јазична грешка - не му се прЕпишуваат, туку му се прИпишуваат дела)
Животниот пат на Свети Наум Охридски тече паралелно со оној на [[Cвети Климент]]. Свети Наум учествува во [[Моравска мисија|Моравската мисија]], по чие завршување оди во [[Велики Преслав]], а оттука во [[Охрид]] каде ќе им се приклучи на Климент во работата на [[Охридската книжевна школа]]. Св. Наум Охридски бил познат како учител, организатор на црковниот живот, просветата, културата, поттикнувал учени луѓе кон творештвото.
 
На Наум Охридски му се препишуваатприпишуваат делата:
 
* [[Канонот за апостолот Андреј]]
Анонимен корисник

Прегледник