Чинови на Армијата на Република Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Армија на Република Македонија
Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg

Родови
Пешадија
Артилерија
ОМЕ
Врски
Инженерија
АБХО
ВВ и ПВО
Други единици
Специјални сили
Резервисти
Служби
Логистика
Интендантска
Санитетска
Ветеринарска
Сообраќајна
Градежна
Техничка
Воздухопловнотехничка
Чинови на АРМ
Генералски чинови
Офицерски чинови
Подофицeрски чинови
Војнички чинови
Организација
Организација на АРМ
Структура
Структура на АРМ
Генералштаб на АРМ
Началник на Генералштабот
Министер за одбрана
Институции
Касарни
Воена полиција
Воена болница
Воена Академија
Дом на АРМ
Историја на македонската војска
Историја на АРМ
Воена историја на Македонија

Воената хиерархија на Армијата на Република Македонија се состои од разни чинови. Тие се потпаѓаат во четири главни групи, зависно од положбата и функцијата: генерали, офицери, помлади офицери и војници.

Чинови [1][уреди | уреди извор]

Обележје
Чин
Група
Белешка
General-arm.png Генерал Генерали
General potpolkovnik-arm.png Генерал потполковник
General major-arm.png Генерал мајор
Brigaden general-arm.png Бригаден генерал
Polkovnik-arm.png Полковник Офицери
Potpolkovnik-arm.png Потполковник
Major-arm.png Мајор
Kapetan-arm.png Капетан
Porucnik-arm.png Поручник
Potporucnik-arm.png Потпоручник
Zastavnik I klasa-arm.png Главен наредник Помлади офицери
Zastavnik-arm.png Наредник
Postar vodnik I klasa-arm.png Постар водник I класа
Postar vodnik-arm.png Постар водник
Vodnik-arm.png Водник
Pomlad vodnik-arm.png
Помлад водник Војници
Desetar-arm.png
Десетар
Razvodnik-arm.png
Разводник
Воjник

Наводи[уреди | уреди извор]