Кутмичевица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кутмичевица

Кутмичевица — историска област во Југоисточна Европа.

Точните граници на областа не се определени, но според историските записи во Кутмичевица влегувале областите околу Охридското и Преспанското Езеро и територијата на запад од нив до Јадранското Море во денешна јужна Албанија.

Според некои научници, на исток границите на областа достигнувале до реката Вардар.

Во периодот од IX-XI век областа Кутмичевица се наоѓа во границите на Првото Бугарско Царство.[1]

Околу 886 година, бугарскиот кнез Борис I го испраќа Климент Охридски во областа како учител и проповедник со специјални привилегии и го назначува Домет за нејзин управител.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Obolensky, Dimitri. Six Byzantine Portraits. Oxford, Oxford University Press, 1988.