Македонски воени симболи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Следува табела на сите воени логоа, симболи и амблеми на Македонија од најраните почетоци, па до сега.

Историски симболи[уреди | уреди извор]

Средновековна Македонија[уреди | уреди извор]

Облека Датум Употреба Опис
Gerb na Samuil.png ??? – 1014 Детал од облеката на Цар Самуил Орнаменти и животни.

Социјалистичка Република Македонија[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
JTO-logo.svg `70 – 1990 Печатот на Македонската Територијална одбрана Син штит со црно-бело-црвен рамка со петокрака и прекрстена пушка со меч во позадина.

Симболи на Република Македонија[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
MormlogoG.gif 1991 – сѐ уште Амблем на МО на Македонија Македонски златен воен штит со две златни дабови гранчиња.
Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg 1992 – 2019 Амблем на АРМ
Logo of the Army of the Republic of North Macedonia.svg 2019 – сѐ уште Амблем на АРМ
Logo of mk MP.jpg 1992 – сѐ уште Лого на Воената полиција
Mk ving.jpg ???– сѐ уште Лого на македонскиот Винг
Roundel of North Macedonia.svg ???– сѐ уште Рондела на Македонското Полициско и Воено Воздухопловство (ВВ)
ASOC logo.jpg 1992 – сѐ уште Лого на центарот за воздухопловно набљудување
Mk scorpions.jpg ???– сѐ уште Амблем на Македонските Скорпиони
Logo of mk leopards.jpg ???– сѐ уште Лого на Македонските Леопарди
Logo of mk CEI.jpg 1992 – сѐ уште Лого на Центарот за електронско извидување
Logo of mk JOC.jpg 1992 – сѐ уште Лого на Здружената оперативна команда при АРМ
Logo of podof kor ARM.jpg 1992 – сѐ уште Лого на Подофицерскиот Кор при АРМ
Logo na mk ALTHEA.jpg ???– сѐ уште Лого македонската мисија ALTНEA
Logo of mk special units.jpg ???– сѐ уште Амблем на Падобранската единица за специјални намени Син штит со Сокол и падобран и логото на АРМ во долниот дел. Испишано е и бројот 501, што е број на батаљонот
Logo of nokni molnji.jpg ???– сѐ уште Лого на Борбениот хеликоптерски сквадрон „Ноќни молњи“ .
Logo of mk squadron.jpg 1992 – сѐ уште Знаме на Борбениот хеликоптерски сквадрон „Ноќни молњи“
Logo of mk transp squadron.jpg 1992 – сѐ уште Лого на транспортниот хеликоптерски винг на АРМ
Flag of mk tech secur.jpg 1992 – сѐ уште Знаме на сквадронот за воздухопловно техничко обезбедување при АРМ
Flag of mk obuka and trenazha.jpg 1992 – сѐ уште Сквадронот за обука и тренажа при АРМ
Zname na oklopen bataljon t-72.jpg 1992 – сѐ уште Знаме на оклопниот батаљон Т-72 на АРМ Грбот на златна основа со испишано име на единицата
Grb na oklopen bataljon t-72.jpg 1992 – сѐ уште Грбот на оклопниот батаљон Т-72 на АРМ Зелен штит со црна облога со мотив на Св.Ѓорши каде ја убива ламјата и тенк во долниот дел. Испишано е и мотото „Моќта е со нас“
Grb na MK PVO.jpg 1992 – сѐ уште Грб на батаљонот на ПВО при АРМ Син штит со сина облога со испишано мото „Чисто небо“
Flag of mk PVO.jpg 1992 – сѐ уште Знаме на Противвоздушната одбрана (ПВО) на АРМ
Barnster of mk 1 pvo.jpg 1992 – сѐ уште Знаме на првата батерија на ПВО на АРМ
Barnster of mk comannd pvo.jpg 1992 – сѐ уште Знаме на командната батерија на ПВО на АРМ
Flag of mk ABHO.jpg 1992 – сѐ уште Знаме на единицата АБХО на АРМ Зелен штит на сина основа со испишано мото „Откриј и уништи“
MacedonianSpecialforceLions.png 2001 – сѐ уште Грб на единиците за брза интервенција -„Лавови“ на АРМ
Grb-polk za vrski.png 2007 – сѐ уште Голем грб на Полкот за врски на АРМ. Мотото на латински гласи: INFORMATIA POTENTIA EST („Информираноста е моќ“).
За повеќе информации, видете: Грб на Полкот за врски на АРМ

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Д-р Ѓорѓе Миљковиќ, "Илинденските знамиња и печати", Скопје, "Mенора", 2003.