Разговор:Свети Наум Охридски Чудотворец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
P literature grey.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Книжевност, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за книжевноста. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектниот тим.


WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Охрид, Македонија (Anachronism)[уреди извор]

Гледам дека очигледное нема разбирање на промените. Ќе се обидам да го објаснам поедноставно.

Наум доаѓа од Велика Моравија во Бугарија. Ќе забележите дека тој не доаѓа ниту од Чешка, ниту од Словачка, ниту од Унгарија. Тој доаѓа од државата која постоела во тоа време - Велика Моравија.

Да се тврди дека од Велики Преслав, Бугарија отишол во Охрид, Македонија е меко кажано смешно. Држава Македонија во тоа врме не постои. Државата се нарекува Бугарија и градот Охрид е во истата таа држава. --Стан (разговор) 09:30, 12 август 2010 (CEST)

Молам оние кои ми вратија промените да се вклучат во дискусијата. Очигледно имаат некоја причина да ги вратат. Да ја чуеме. --Стан (разговор) 09:42, 12 август 2010 (CEST)

Стојаноски, Наум е основачот на Преславската книжевна школа и се преместил подоцна во Охрид. Познат е и како Свети Наум Преславски. Не гледам зошто треба да се негираат овие факти. Jingiby (разговор) 11:20, 1 април 2013 (CEST)

Тешко, никогаш не сум го чул тоа. Ориџинал рисрч.--Никола Стоіаноски 11:31, 1 април 2013 (CEST)