Википедија:ВикиПроект Книжевност

Од Википедија — слободната енциклопедија
книжевност: (портал, проект)  

ВикиПроект Книжевност е збир на страници кои овозможуваат полесна координација во уредувањето на статии поврзани со книжевноста, одржување и дополнување, нивно категоризирање, како и создавање на соодветни предлошки.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во работата на проектот, слободно додадете го Вашето име во списокот на учесници, а доколку имате нешто да предложите слободно користете ја разговорната страница.

Учесници[уреди извор]

Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на списокот на учесници!

Исто така, учесниците и другите википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Книжевност}} на нивните кориснички страници.

Активностите предвидени во овој проект се насочени кон остварување на следниве цели:

 • создавање на квалитетни статии поврзани со книжевноста;
 • уредување на статии според критериумите за избор на статии на Главната страница и нивно предложување за таа намена;
 • одржување, дополнување и подобрување на квалитетот на постоечките статии;
 • категоризирање на сите статии поврзани со книжевноста во соодветни категории, кои се во рамките на главната категорија книжевност;
 • одржување на порталот;
 • создавање на нови предлошки за книжевноста и одржување и примена на постоечките;

Предлошки[уреди извор]

 • {{Портал}} — Оваа предлошка се користи за поврзување на статија со порталот „Книжевност“. Се става на крајот на статијата во делот «Поврзано». Се користи со следниов код: {{Портал|Книжевност|Nuvola apps browser.png}}
 • {{ВикиПроект Книжевност статија}} — ознака дека статијата е дел од проектот Книжевност — се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Книжевност прегледник}} — предлошка за брз преглед и преоѓање кон порталот и прокетот за економија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Книжевност}} — предлошка за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{Книжевност}} — се додава во статиите, кои ги содржи оваа предлошка.
 • {{Инфокутија за писател}} — Оваа предлошка се поставува на почетокот на статиите за писатели.

Никулци[уреди извор]