Роденици

Од Википедија — слободната енциклопедија

Роденици се женски божества во словенската митологија кои ја претскажувале судбина на новороденче, поврзани со богот Род – создавач.

Извори[уреди | уреди извор]

Според хипотезата на Б. Рибаков за словенската древност бил карактеристичен култот на Род, а не култот на Перун. Повикувајќи се на старорускиот споменик од 11 век, Слово за идолите, во кој се вели дека Словените му принесуваат жртви на Род и Родениците пред Перун (непознатиот староруски писател му припишува висок ранг на богот Род, споредувајќи го со египетскиот Озирис, сугерирајќи некаква аналогија на двојноста: двојката Артемида – Артемид, со двојката: Род – Роденица). Рождениците би можеле да се третираат како уште постара трага – од матријархатот (иако нивното место се наоѓа во демонологијата).[1]

Особености[уреди | уреди извор]

Во словенската митологија постоеле три божества на кои им се припишуваат одлуки за судбината на луѓето. Старите Словени се сретнуваат и како Роденици, Рожденици, Рођенице (од глаголот „роди"), Орисници, Чеси Sudički, Срби Среќа, Јадранско приморје Srićica, Руси Суженицы, Судицы, Судинушки, Долја, Бугари Орисници ("таа што одлучува"), Словенциимале и Rojenice или Sojenice, Србија Суђаје, Усуди, а (кај нас) Суденици, Нарелници.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Нина Анастасова - Шкрињариќ, Словенски пантеон, Нина Анастасова - Шкрињариќ, Менора, Скопје, 2004, стр. 166.