Прејди на содржината

Девана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Девана

Девана припаѓа на женскиот дел од паганскиот пантеон на Словените. Траги за нејзиното постоење и почитување кај Јужните Словени не се зачувани. Мошне скудно сведоштво за нејзиното постоење добиваме од Длугош кој божеството на плодноста и пролетта го открил кај Полјаците под името Ѕеване која ја споредил со Дијана од римската митологија[1].

Користена литература[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Гордана Стојковска, Речник на јужнословенска митологија, Издавачки центар Три, Скопје, 2004, стр.