Поренут

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поренут (Британиа Антиква Илустрата)

Поренут претставувал уште еден од боговите на кои се поклонувале словените на островот Руен, бил претставен со глава на која биле поставени четири лица, а една глава била издлабена на градите. Според многу автори тој бил дуплекс или возможна преобразба на Перун. За првпат се споменува во ''Sax Grammaticem'' во втората половина на 12 век.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ingrid Schmidt: "Götter, Mythen und Bräuche von der Insel Rügen, str. 51 "

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Гордана Стојковска, „Речник на јужнословенска митологија“, 2004, Издавачки центар Три, Скопје ISBN 9989-918-97-X.