Зирнитра

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Вендската митологија, Зирнитра или Зир е црн словенски змеј и бог на магијата. Сликата на Зирнитра беше ставена на вендското знаме кога Вендите се бореа против Саксонците. Зирнитра буквално значи "областен за магии". Росводиз е второто име на Зирнитра.