Алконост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иван Билибин-Алконост

Алконост е легендарно суштество од словенската митологија, претежно застапено во рускиот фолклор, кое живее во ириј (рај). Претставено е као птица со глава и гради на жена, има прекрасен маѓепсувачки глас и пренесува пораки од оној свиет. Легендата вели дека во зима полага јајца на брегот на моретоа, а потоа ги спушта во длабочините. За то време морето е мирно но по седам дена кога се јајцата ќе се изведат почнува бура и невреме. Поради тоа на Алконост и и се припишува и влијанието на временските прилики. Името настало како искривена форма од имињата Алкиона, по Еоловата ќерка од старогрчката митологија. За разлика од Сирин не прави лошо и не е опасна по луѓето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]