Флинс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Флинс е бог на смртта во Вендската митологија.

Флинс е бог на смртта во Вендската митологија.

Исто така, постои голем камен во близина на градот Шпротава во Полска, посветен на Флинс, иако неговата врска со какво било обожавање на Флинс е во голема мера претпоставка. Сепак, Флинс, и каменот и богот, формираат една од темите на истражување на локалниот историски музеј, Muzeum Ziemi Szprotawskiej.