Жива (божица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жива, графика од книгата на Вестфален, 1740 година

Жива, наречена уште и Шива, Сива, Живија, Сиба или Разивија, е божица на плодноста и љубовта во словенската митологија. Култ кон Жива имало во областа која сега ги опфаќа Полска, Чешка, Словачка, Словенија и Германија (особено во долината на реката Елба) пред христијанството да се прошири во оваа област. Нејзиното име значи живот, постоење. Таа му е жена на Жибог, нејзиниот машки еквивалент.