Поревит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поревит

Поревит бил уште еден од боговите за чие постоење има сведоштва од островот Руен. Бил претставен со скулптура која имала пет глави, но не поседувал оружје. Сепак, според етимологијата на името и тој можел да има воинствени одлики.

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Гордана Стојковска, „Речник на јужнословенска митологија“, 2004, Издавачки центар Три, Скопје ISBN 9989-918-97-X.