Портал:Стара скопска чаршија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
уреди   

Стара скопска чаршија

Beogradska ulica u Staroj čaršiji u Skoplju.JPG

Старата скопска чаршија (турски: Eski çarşı Üsküp; албански: Çarshia e Vjetër e Shkupit) е трговски и културно-историски дел во Скопје и една од најголемите знаменитости на градот. Се наоѓа на просторот од Камениот мост до Бит-пазар и од Калето до реката Серава. Според административната поделба на градот, просторот на чаршијата се наоѓа на подрачјето на општините Чаир и Центар.

Првите документирани податоци за постоење на трговски центар на местото на денешната чаршија се стари од 12 век. Во време на отоманското владеење со Скопје, местото забрзано прераснало во најголем трговски дел од градот, во кој се наоѓале околу 30 џамии, бројни сараи и анови, како и други турски споменици. Чаршијата претрпела големи штети со земјотресите од 1555 и 1963 година, пожарот во 1689 година, како и двете светски војни, по што неколку пати била обновувана. Но, и покрај претрпените штети, чаршијата претставува единствен споменик на културата во Македонија, во кој се препознава наследството од повеќе култури и цивилизации кои учествувале во нејзиното создавање. Прочитајте повеќе...


уреди   

Избрана статија

Aladja Moschee01.JPG

Исхак-беговата џамија е џамија во Скопје, којашто се наоѓа во непосредна близина на пазариштето Бит-пазар. Изградена е по наредба на вториот отомански управител на градот, Исхак-бег, во 1438 година. Низ историјата, џамијата претрпела големи штати, па неколкупати била обновувана и доградувана. Во нејзин состав се наоѓале и турбе, медреса, имарет и конаци; а во неа, Исхак-бег ја основал и една од првите исламски библиотеки во Европа. Своето име, џамијата го добила по наредбодавачот за нејзината изградба, Исхак-бег. Освен како „Исхак-бегова џамија“, позната е и под името „Шарена џамија“, што произлегува од шарените керамички плочки со кои се украсени фасадата и сводовите. Прочитајте повеќе...


уреди   

Дали сте знаеле...


уреди   

Избрана слика

Punto de Fuga Skopje.jpg
Карактеристична улица во чаршијата


уреди   

Историја

Skopje carsija i kale.jpg

Историјата на Старата скопска чаршија го опфаќа периодот од постоењето на првите населби на нејзината територија, преку почетоците на нејзиното настанување, нејзиниот понатамошен развој, па сè до неодамнешните случувања.

Просторот во околината на Старата скопска чаршија и на Скопското кале бил населен уште 4.000 години п.н.е., а за тоа сведочат археолошките пронајдоци ископани на Скопското кале. Голем развој бил постигнат за време на римското владеење со ргадот Скупи, кога започнале да се градат храмови, театри и други знаменити градби. Своите почетоци како трговски центар, чаршијата ги имала во времето на визнтиското владеење со градот во 11. век, кога управата на манастирот „Св. Ѓорѓи Горгос Скоропостижник“ организирала годишен панаѓур. Во следниот период, просторот започнал забрзано да се развива како трговски центар, а за тоа голем придонес имале и трговците од Дубровник и Венеција. Прочитајте повеќе


уреди   

Знаменитости

Анови
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
1 Капан ан
Капан ан 2.jpg
15. век цивилен објект добра добра да
2 Куршумли ан
Kurshumli-An-Skopje-MK.JPG
околу 1540 цивилен објект добра добра да
3 Сули ан
Suli an1.jpg
15. век цивилен објект добра добра да
Амами
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
4 Даут-пашин амам
Skopje-Daut Pashin Hamam.jpg
1497 уметничка галерија добра добра да
5 Ѓулчилер амам
Остатоци од Ѓулчилер (Шенѓул) амам.jpg
15. век 1963 лоша добра да
6 Стара нова бања
Остатоци од амамот „Стара нова бања“.jpg
15. или 16. век 1963 лоша добра да
7 Чифте амам
National Artgallery of Republic of Macedonia (Skopje).JPG
15. век уметничка галерија добра добра да
Цркви
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
8 Црква „Св. Димитрија“
Црква св. Димитрија во Скопје.jpg
16. век, обновена во 19. век верски објект добра добра да
9 Манастир „Св. Ѓорѓи Горгос Скоропостижник“ 11. век пред 1436 лоша лоша не
10 Црква „Св. Спас“
Црква светог Спаса у Скопљу.JPG
16. век музеј добра добра да
Џамии и турбиња
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
11 Џамија Араста
Џамија Араста во Скопје 2.jpg
15. век, обновена во 18. век 1963 добра добра не
12 Џамија Дуќанџик
Dukjandzik dzamija.jpg
пред 1549, обновена во 2002 верски објект добра добра да
13 Џамија Ибни Пајко непознато Втора светска војна лоша лоша не
14 Иса-бегова џамија
Issa bey moschee skopje.JPG
1475 верски објект добра добра да
15 Исхак-бегова џамија
Aladja Moschee01.JPG
1438 верски објект добра добра да
16 Јигит-пашина џамија 1445 1963 лоша добра не
Турбе на Јигит-паша 1426 1963 гробен објект[б] лоша добра да
17 Џамија Казанџилер 17. век 1963 лоша добра не
18 Мурат-пашина џамија
Мурат-пашина џамија во Скопје.jpg
15. век верски објект добра добра да
19 Мустафа-пашина џамија
Мустафа-пашина џамија во Скопје 4.jpg
1492 верски објект добра добра да
20 Султан-муратова џамија
Султан-муратова џамија во Скопје.jpg
1436, обновена во 16. век и во 1712 верски објект добра добра да
Турбе на Бикиј Хан 16. век гробен објект добра добра не
Турбе на Али-паша од Дагестан 1774 гробен објект добра добра не
21 Турбе на Исхак-бег
Остатоци од влезот на турбето на Исхак-бег.jpg
15. век гробен објект незадоволителна добра да
22 Џамија Ќосе Кади
Џамија Ќосе Кади 2.jpg
18. век, обновена во 1996 верски објект добра добра не
23 Џамија Хаџи Балабан
Џамија Хаџи Балабан во Скопје.jpg
1430 верски објект добра добра да
24 Хаџи-касамова џамија 1490 непознато лоша лоша не
25 Џамија Худаверди 15. или 16. век верски објект добра добра да
Споменици
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
26 Споменик на Скендербег
Споменик Скендербег Скопје.jpg
2006 споменик добра добра не
Музеи
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
27 Музеј на Македонија
Museum of Macedonia 1.jpg
1976 музеј добра добра да
28 Музеј на современата уметност 1970 музеј добра добра да
Административни градби
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
29 Вилаетски конак „Уќумат“
Зграда на Вилаетскиот конак „Уќумат“ во Скопје.jpg
19. век цивилен објект добра добра да
30 Стара турска пошта
Зграда на Старата турска пошта во Скопје.jpg
19. век цивилен објект добра добра да
Други знаменитости
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
31 Безистен
Skopje, bezistan.jpg
15. век, обновен во 19. век цивилен објект добра добра да
32 Синагога Бет Јаков
Bet Jakov sin.jpg
обновена во 19. век Втора светска војна лоша лоша не
33 Бит-пазар
Бит пазар.jpg
11. век пазариште добра добра не
34 Камен мост
Stone bridge in Skopje.jpg
6., 14. или 15. век мост добра добра да
35 Саат-кула
Саат-кула во Скопје.jpg
1573 цивилен објект добра добра да
36 Тврдина Кале
KaleFortress-Skopje1.JPG
праисторија археолошко наоѓалиште задоволителна добра да


уреди   

Поврзани портали