Општествена филозофија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Општествена филозофија или социјална филозофија — наука што се занимава со друштвеното поведение и го толкува општеството и неговите установи во етички вредности наместо како емпириски односи.[1] Низ таа призма, општествената филозофија разгледува прашања од политичка, правна, морална и културна природа, но развива и нови теоретски рамки, од општествена онтологија, етиката на негата, меѓународните теории за демократијата, човековите права, родовата еднаквост и светската правда.[2]

Гранки[уреди | уреди извор]

Постои значаен преклоп помеѓу проблематиката на општествената филозофија и онаа на етиката и теоријата на вредностите. Другит облици на општествена филозофија се политичката филозофија и правната наука, кои претежно се задржуваат на општеството во поглед на државата, управата и нивното работење.

Општествената филозофија, етиката и политичката филозофија се потесно поврзани со други дисциплини во општествени науки.

Филозофијата на јазикот и општествената епистемологија се гранки со значаен преклоп со општествената филозофија.

Теми од општествената филозофија[уреди | уреди извор]

Ова се некои теми од општествената филозофија:

Општествени филозофи[уреди | уреди извор]

Ова е список на познати мислители кои се занимавале со општествена филозофија, било целосно или делумно:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]