Томас Хобс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Оваа статија е за философот Томас Хобс. За информации за стрипот на Бил Ватерсон со тигар по име Хобс, видете Калвин и Хобс.
Томас Хобс, детал од портрет од Џон Мајкл Рајт (Национална портретна галерија, Лондон)

Томас Хобс (англ. Thomas Hobbes, 5 април 15884 декември 1679) — виден англиски политички философ, продолжувач и систематизатор на класичниот англиски емпиризам, најпознат по неговата книга Левијатан (1651).

Хобс исто така има напишано други книги политичка философија како и на други предмети, претставувајќи ја човечката природа како базирана на личен интерес. Хобс е современик на Рене Декарт кому му пишал реплика на неговите Медитации.

Избрани дела[уреди]

 • (1628) Превод на Историја на Пелопонеската војна од Тукидид
 • (1650) Елементите на Законот, природен и политички, составено од
  • Човечка природа, или фундаментални елементи на политиката
  • За политичкото тело
 • (1651-8) Философски елементи
  • (1651) За граѓанинот
  • (1655) За телото
  • (1658) За човекот
 • (1651) Левијатан, или материјата, формата, и моќта на заедницата, духовна и цивилна
 • (1656) Прашања за слободата, потребата и случајноста
 • (1668) Левијатан (латински)
 • (1681) Постхумно: Бехемот, или долгиот парламент