Жолто џуџе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нашето Сонце, типичен пример за жолто џуџе.

Во астрономијата, жолто џуџе или G-ѕвезда од главната низа (G-V) — ѕвезда која е во главната фаза со спектрален тип G и класа на светлина V. Ваквата ѕвезда е мала (околу 0,8 до 1,0 сончеви маси) и има површинска температура меѓу 5.300 и 6.000 K.[1] Како и другите ѕвезди во главна фаза, ѕвездата G V е во процес на претворање на водородот во хелиум во своето јадро преку јадрено соединување.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Empirical bolometric corrections for the main-sequence, G. M. H. J. Habets and J. R. W. Heintze, Astronomy and Astrophysics Supplement 46 (November 1981), pp. 193–237.
  2. Stellar Evolution: Main Sequence to Giant Архивирано на 13 мај 2020 г., class notes, Astronomy 101, Valparaiso University, accessed on line June 19, 2007.

Поврзано[уреди | уреди извор]