Вилијам II

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Вилијам II
William II of England
Guillaume II d'Angleterre
William II of England.jpg
William II, from the Stowe Manuscript
Крал на Англија (more...)
На престол 9 септември 1087–2 август 1100 (13 години)
Крунисување 26 септември 1087
Претходник Вилијам I
Наследник Хенри I
Династија Норманска династија
Татко Вилијам I
Мајка Матилда Фландерска
Почивалиште Винчестер Винчестерска катедрала

Вилијам II (англиски: William II of England; француски: Guillaume II d'Angleterre) бил крал на Англија во периодот од 1087 до 1100 година. Тој е втор син на Вилијам I.

Точната дата на неговото раѓање денеска е сѐ уште непозната, но се смета дека е помеѓу 1056 до 1060 година. По заземањето на англискиот трон од страна на неговиот татко, Вилијам I ги распоредил дел од своиите имоти на своите деца. Тоа била причината да се создаде конфликт помеѓу нив. Најголемиот син, Роберт, ја добил Нормандија, Вилијам ја добил Англија, а Хенри добил 5.000 фунти злато.

Поголемиот дел од норманските барони пристапиле на страната на Роберт, главно поради големата алчност на Вилијам. Но неговиот прв обид да ја зазеде Англија завршил со неуспех. Во 1096 година, Роберт се договорил со својот брат да ја презеде контролата над Нормандија, а наспроти тоа да добие 10.000 марки, пари кои му биле потребни за финансирање на Првата крстоносна војна. По смртта на Вилијам II, Роберт повторно ја зазел Нормандија.

Вилијам II од Англија ги продолжил реформите на својот татко. Тој бил решен да го зголеми целосно своето богатство, воведувајќи големи даноци, конфискација казни. Тој вовел и посебни даноци за црквата.

На 2 август 1100 година, Вилијам бил пребоден со стрела во време кога тој бил на лов. До денеска сѐ уште не е познато дали врз него бил извршен атентат или пак случајно бил погоден од стрела.