Норманска династија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Норманска династија

ЗемјаАнглија, Франција
Основана911
ОсновачРоло
Последен владетелХенри I
Титули
 • Гроф од Руан
 • Војвода на Нормандија
 • Крал на Англија
 • Гроф на Фландрија
Распад1167
Следни гранки
 • Династија Деверо
 • Династија ФицРоберт
 • Династија Дунстанвил

Норманската династија (нормански француски : Maison de Normaund) се однесува на благородничкото семејство кое потекнува од Војводството Нормандија, а чии членови биле грофови од Руан, војводи од Нормандија, како и кралеви на Англија по норманското освојување на Англија. Оваа династија опстоила до доаѓањето на власт на династијата Плантагенети во 1154 година. Династијата започнала со брачната заедница помеѓу викингот Роло [1] (првиот владетел на Нормандија) и Попа од Баје.[2] Вилијам Освојувачот[3] и неговите наследници биле членови на оваа династија до 1135 година .

После тоа, имало спор меѓу внуците на Вилијам, Матилда, чиј што сопруг Џефри ја основал династијата Плантагенет, и Стефан од династијата Блоа (или династијата Блесевин).[4]

Нормански грофови од Руан биле:

Нормански војводи од Нормандија биле:

Нормански монарси на Англија и Нормандија биле:

Нормански гроф од Фландрија:

Наводи и забелешки[уреди | уреди извор]

 1. „Norman | people | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2021-12-07.
 2. „Poppa“. fasg.org. Посетено на 2021-12-07.
 3. Ciara.Berry (2016-01-12). „Royal Archives“. The Royal Family (англиски). Посетено на 2021-12-07.
 4. „Your guide to the Anarchy, the bloody battle between Stephen and Matilda“. HistoryExtra (англиски). Посетено на 2021-12-07.
 5. McNair, Fraser (2015). „The politics of being Norman in the reign of Richard the Fearless, Duke of Normandy (r. 942–996)“. Early Medieval Europe (англиски). 23 (3): 308–328. doi:10.1111/emed.12106. ISSN 1468-0254.
 6. „Richard II | duke of Normandy | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2021-12-07.
 7. „Richard III | duke of Normandy | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2021-12-07.
 8. „Collections Online | British Museum“. www.britishmuseum.org. Посетено на 2021-12-07.
 9. Ciara.Berry (2016-01-12). „William II (Known as William Rufus) (r. 1087-1100)“. The Royal Family (англиски). Посетено на 2021-12-07.
 10. „Collections Online | British Museum“. www.britishmuseum.org. Посетено на 2021-12-07.
 11. Ciara.Berry (2016-01-12). „Henry I 'Beauclerc' (r. 1100-1135)“. The Royal Family (англиски). Посетено на 2021-12-07.
 12. „The lost prince whose death tipped England towards civil war“. Royal Central (англиски). 2020-11-25. Посетено на 2021-12-07.
 13. Matilda's inheritance was usurped by her cousin Stephen of England in 1135. She recovered Normandy, but ruled in England only in 1141 as Lady of the English. However, Matilda maintained her dynastic rights until she abdicated them in favour of her son Henry II of England in 1153 following the Treaty of Wallingford.
 14. „BBC - History - King Stephen“. www.bbc.co.uk (англиски). Посетено на 2021-12-07.
 15. „William Clito | count of Flanders | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2021-12-07.
Норманска династија
House of Normandy
Нова титула Ruling House of the Duchy of Normandy
911–1135
Наследник
House of Blois
Претходник
House of Godwin
Ruling House of the Kingdom of England
1066–1135
Претходник
House of Estridsen
Ruling House of the County of Flanders
1127–1128
Наследник
House of Alsace
Нова титула Ruling House of the County of Eu
996–1246
Наследник
House of Lusignan