Прејди на содржината

Чарлс I

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чарлс I

Чарлс I (19 ноември 1600 - 30 јануари 1649) бил англиски крал (1625 - 1649), и вториот владетел од династијата Стујарт.

Внатрешна политика

[уреди | уреди извор]

Чарлс I ја продолжил апсолутистичката политика и во тоа се сретнал со жесток отпор од страна на англискиот парламент. Тој ветил дека ќе собере средства само во согласност со парламентот и ветил дека законот нема да уапси некој без судски процес. И покрај тоа, тој го распуштил парламентот и успеал 13 години да владее без него. Тој го донел парламентот во функција во 1640 година и иповторно го распуштил уште еднаш ги отфрлил мислењата изнесени за да се исфрлат злоупотребите и да се воведат реформите. Подоцна бил избран и новиот парламент, која оперирал во наредните 13 години. Земјата била поделена на поддржувачи на кралот и поддржувачи на Парламентот, меѓу кои во 1642 година започнала вооружена борба.

Меѓу поддржувачите на Собранието се повеќе поддржувачи, од кои најсилните биле Индепендентите, со одлучна и дисциплинирана војска, под команда на еден од нивните водачи Оливер Кромвел. Кралот бил поразен во две големи битки и бил принуден да се врати во Шкотска, каде што бил бил фатен и предаден на Парламентот. Парламентот, во меѓувреме започнал со исфрлање на противниците на независноста и со тоа образувал суд кој го осудил кралот на смрт под обвинение за тиранство, предавство и непријателство кон сопствената државата. После погубувањето на кралот, Англија била прогласена за Република.

Видете уште и

[уреди | уреди извор]
Претходник
Џејмс I
Крал на Англија
1625-1649
Наследник
Чарлс II