Англиска граѓанска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Чарлс I.

Англиска граѓанска војна, понекогаш наречена Англиска револуција е име за серија вооружени конфликти кои се играле на Британскиот остров во средината на 17 век,и што е нејзиниот извор и тие имаат конфликт помеѓу Англискиот крал Чарлс I и Англискиот Парламент.

Конфликтот бил политички и религиозна природа. Чарлс го наследил Англискиот престол од бифшиот Шкотски крал Џејмса I од династијата Стјуарт. Ако бил номинална глава во Англиската цркава, многу во Англија го сметале за прикриен католик.Чарлс исто така се смета за англиски владетел, како и другите во тоа време, има има божествено право да владее и никој, вклучувајќи го и Парламентот нема право да воведи во прашање за неговиот авторитет и одлуки. Од друга страна, во Англија и Шкотска во тоа време тој продолжил да процветува протестантизмот во екстремни форми, вклучувајќи пуританизам чии претставници се Стјуартовата монархија го држи груб и грешен.