Англосаксонска Англија

Од Википедија — слободната енциклопедија
НОВА КАРТА НА КРАЛСТВОТО НА АНГЛИЈА, која го претставува Кнежевството на Велс и други провинции, градови, пазарни градови, со ПАТИШТА од град до град

Англосаксонски период од историјата на Англија го опфаќа периодот на средновековна Англија (раниот среден век), односно од крајот на римското владеење на Британија и создавањето на англосаксонските кралства до Норманското освојување на Англија во 1066 година. Во историјата на Англија, 5 век и 6 век се познати како темни векови. Кон крајот на 8 век, во Англија и териториите на Британија пристигнале Викинзите, кое довело до промена на културниот свет на островот. По номадската инвазија, Вилијам Освојувачот го дал почетокот на периодот на Кралство Англија.