Википедија:Меѓународен ден на Ромите 2021

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки денови.svg

Меѓународен ден на Ромите 2021 — меѓународна иницијатива за одбележување на Меѓународниот ден на Ромите (8 април), поттикната од страна на Викимедија Србија, којашто имала за цел создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со Ромите и ромската култура на Википедија. По тој повод, заедницата на Википедија на македонски јазик зела учество преку организирање уредувачки потфати. Меѓународната иницијатива била во времетраење од 1-8 април 2021 година.

Уредувачки потфати[уреди извор]

Ромска култура[уреди извор]

Уредувачки викенд „Ромска култура“

Во периодот од 3-4 април 2021 година е одржан уредувачки викенд на тема „Ромска култура“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите поврзани со ромската култура било препорачано да се користи списокот на предложени теми во рамки на глобалната иницијатива „Меѓународен ден на Ромите 2021“.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 П.Неделковски
3 Тиверополник
4 44martin88
5 Dandarmkd
6 Kiril Simeonovski
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Роми[уреди извор]

Уредувачки ден на тема „Роми“

На 8 април 2021 година е одржан уредувачки ден на тема „Роми“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите поврзани за и во врска со Ромите било препорачано да се користи потсписокот на предложени личности во рамки на глобалната иницијатива „Меѓународен ден на Ромите 2021“.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Ehrlich91
3 Dandarmkd
4 44martin88
5 IMarkovacev
6 Kiril Simeonovski
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]

Надворешни врски[уреди извор]