Гурбетски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Име на јазикот
Зборуван во: Кипар
Вкупно говорници: Курбети/Гурбети (кипарски Роми-муслимани)
Јазично семејство: Ромскитурски креол
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: нема

Гурбетскиот јазик (Курбетча или Гурбетча) ― креолски јазик кој се чини дека има претежно ромски речник и кипарско-турска граматика, зборуван од Гурбетите (муслимански Роми) од Кипар. Гурбетите/Курбетите традиционално зборувале и турски. Некои од нив се населиле на крајот на 19 век во османлискиот Балкан. Мнозинството се населила на север по 1974 година, но многу од нив се вратиле на југ (т.е. областите под делотворна контрола на Република Кипар) во последните неколку години.

Гурбетскиот е многу малку проучен. Децата не учат јазик; тоа е заменето со турски на север и грчки на југ.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hadjioannou, Xenia; Tsiplakou, Stavroula; Kappler, Matthias (2011). „Language policy and language planning in Cyprus“. Current Issues in Language Planning. Routledge. 12 (4): 503–569. doi:10.1080/14664208.2011.629113. |hdl-access= бара |hdl= (help)