Англоромски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Англоромски јазик
Pogadi Chib
Застапен воСАД, Обединето Кралство, Австралија, ЈАР
Говорници197.900 (1990)  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3rme

Англоромски јазик или англиски ромски јазикмешан јазик којшто вклучува ромски речник во англискиот јазик со којшто се служат потомците на Англиските Роми во САД (100.000), Обединетото Кралство (90.000), Австралија (5.000) и во ЈАР.[1].

По пристигнувањето во Велика Британија во XVI век, Ромите го користеле ромскиот јазик до крајот на XIX век (во Велс можеби и една генерација повеќе). Јазикот бил заменет со англиски како секојдневен и семеен јазик, што довело до создавање на параромски јазик или присуство на одлики на ромскиот јазик во англискиот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Acton, Thomas. 1989. The Value of “Creolized” Dialects of Romanes. In International Symposium Romani Language and Culture. Sarajevo.
  • Acton, Thomas and Gerwyn Davis. 1979. Educational Policy and Language Use Among English Romanies and Irish Travellers (Tinkers) in England and Wales. International Journal of the Sociology of Language 19-22: 91-110.
  • Acton, Thomas, Vangelis Marselos, and Laszlo Szego. 2000. The Development of Literary Dialects of Romanes, and the Prospects for an International Standard Dialect. In Language, Blacks, and Gypsies, ed. Thomas Acton and Morgan Dalphinis. London: Whiting and Birch.
  • Borrow, George. 1923. Romano Lavo-Lil. London: Hazell, Watson, and Viney, Ld.
  • Deterding, David. 1997. The formants of monophthong vowels in Standard Southern British English pronunciation. Journal of the International Phonetic Association 27: 47-55.
  • Hancock, Ian. 1996. Duty and Beauty, Possession and Truth: The Claim of Lexical Impoverishment as Control. In Gypsies: A book of interdisciplinary readings, ed. Diane Tong. New York: Garland Publishers.
  • "Anglo-Romani". University of Washington, US.
  • Manchester University Romani Project ROMANI Project - Manchester.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]