Прејди на содржината

Ромологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ромологијата[1] (повремено циганологија)[2][3] - новонастанато меѓудисциплинарно поле за етнички студии што се однесува на искуствата на ромскиот народ. Многу ретки (или небитни) поими за областа се ромски студии, ромалогија,[4] и ромистика.[5] Ромските студии се засноваат на аспекти на социологијата, антропологијата, лингвистиката и политичките науки. Посебни насочени области се потекло на ромскиот народ, искуства на прогонства и политичко угнетување, ромски јазик, ромско општество и култура и ромски обичаи и традиции.

Областа за истражување на ромски студии често се протега надвор од етничките Роми до ирските патници, Јениче и други групи традиционално познати како Цигани.

Публикации[уреди | уреди извор]

Главната публикација  во оваа област е академското списание „Romani Studies“, кое го издава „Циганско усно друштво“ и го уредува Кимо Гранквист, професор по ромски студии на Универзитетот „Содертерн“, Стокхолм.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Knejp, Jan (2010). „Postavení a vývoj romologie v České republice a její vliv na vytváření multikulturního prostředí“ [The position and evolution of Romology in the Czech Republic and its influence on the creation of a multicultural environment]. Во Nosková, Helena (уред.). Národnostní menšiny, multikulturalita, vzdělávání (чешки). стр. 184–194. ISBN 978-80-7285-129-4.
  2. „European Roma Cultural Foundation - ERCF - ERCF - European Roma Cultural Foundation“. www.romacult.org. Архивирано од изворникот на 2013-05-11. Посетено на 2021-04-04.
  3. „Information package & Course catalogue“. portal.zcu.cz. Архивирано од изворникот на 2020-06-26. Посетено на 2021-04-04.
  4. http://www.wereurope.eu/download/MTG/Abstract_MTG_SI.pdf Архивирано на 23 јуни 2022 г. Main issues for the abstracts on Marginalised Target Group
  5. Bibliography of the staff of the Seminar of Indian Studies
  6. Granqvist, Kimmo (2018). „Letter from the editor“. Romani Studies. 28 (1): 1–4. doi:10.3828/rs.2018.1. Предлошка:Project MUSE.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]