Параромски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија

Параромски јазици  — поим којшто се употребува за означување на различните ромски говори. Мнозинството вакви јазици се мешани, односно како основа на јазикот главно е земен ромскиот, но во нив исто така е присутно и влијание од други јазици. Меѓутоа, има и јазици коишто не се мешани и како основа го имаат само ромскиот јазик. Парароманските јазици како основа главно ги земаат индоевропските јазици. Исклучоци се лајузе, кој како основа го има естонскиот, и ероминчела, кој како основа го има баскискиот јазик. Овие јазици се традиционални говори на ромските заедници[1] и се говорат наместо или заедно со ромските дијалекти.[2]

Јазици[уреди | уреди извор]

*† изумрен јазик

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Matras, Y. (2002). Romani: A Linguistic Introduction Cambridge University Press. ISBN 0-521-63165-3
  2. Matras, Yaron (5 October 2010). „Romani in Britain“. Edinburgh University Press – преку Google Books.