Лајузе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лајузе
Застапен воЕстонија
Изумреноколу 1940
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3нема

Лајуземешан од ромски и естонски којшто се зборувал во Естонија.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Ромите во Естонија за првпат пристигнале во XVII век. Според некои гласини, тие биле дел од ромскиот оркестар на шведскиот крал Карл XII којшто го основал откако поминал зима во замокот Лаис. Во 1841 година, сите 44 Естонски Роми биле собрани и населени околу Лајузеската парохија. Нивно главно стојалиште било селото Радувере, но тие исто така живееле во Раквере и Јигева. Пред Втората светска војна, во Лајузе имало 60 Роми.[2] Лајузе изумрел со германската окупација на Естонија кога сите негови говорници биле убиени од страна на нацистите во геноцидот на Ромите.[1][3]

Јазични одлики[уреди | уреди извор]

Лајузе дели бројни јазични одлики со калофинскиот ромски јазик,[3] како и омекнување на заднонепчените согласки пред предните самогласки[4] и почетно стишување.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Smith, p. 365.
  2. „Laiuse mustlased“. eestigiid.ee. Посетено на 23 септември 2011.
  3. 3,0 3,1 Matras, p. 10.
  4. Matras, p. 49.
  5. Matras, p. 54.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Matras, Yaron (2002). Romani: A Linguistic Introduction. Cambridge University Press.
  • Smith, Norval (1994). „An annotated list of creoles, pidgins, and mixed languages“. Во Jacque Arends, Pieter Muysken & Norval Smith (уред.). Pidgins and Creoles. John Benjamins.