Југословенска Брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Југословенска Брајова азбука
Тип
азбука
Јазицисрпскохрватски, словенечки, македонски
Сродни писма
Матични системи
Брајова азбука
  • Југословенска Брајова азбука
ISO 15924
Уникод

Југословенската Брајова азбука е верзија на Брајовата азбука за запишување на српскиот, хрватскиот, босанскиот, црногорскиот, словенечкиот и македонскиот јазик. Сите овие јазици се опфатени со една азбука поради сличноста на писмата, гласовите и поради фактот што опстојувале заедно во поранешната Југославија. Азбуката има и кирилиски и латинични еквиваленти.

Азбука[уреди | уреди извор]

Брајова ⠁ (braille pattern dots-1) ⠃ (braille pattern dots-12) ⠉ (braille pattern dots-14) ⠩ (braille pattern dots-146) ⠡ (braille pattern dots-16) ⠙ (braille pattern dots-145) ⠹ (braille pattern dots-1456) ⠻ (braille pattern dots-12456) ⠳ (braille pattern dots-1256) ⠑ (braille pattern dots-15) ⠋ (braille pattern dots-124) ⠛ (braille pattern dots-1245) ⠜ (braille pattern dots-345)
српска[1] а б ц ћ ч д ђ џ - е ф г -
хрватска a b c ć č d đ - e f g -
македонска[2] а б ц - ч д - џ ѕ е ф г ѓ
словенечка a b c - č d - - - e f g -
Брајова ⠓ (braille pattern dots-125) ⠊ (braille pattern dots-24) ⠚ (braille pattern dots-245) ⠅ (braille pattern dots-13) ⠌ (braille pattern dots-34) ⠇ (braille pattern dots-123) ⠣ (braille pattern dots-126) ⠍ (braille pattern dots-134) ⠝ (braille pattern dots-1345) ⠫ (braille pattern dots-1246) ⠕ (braille pattern dots-135) ⠏ (braille pattern dots-1234)  
српска х и ј к - л љ м н њ о п  
хрватска h i j k - l lj m n nj o p  
македонска х и ј к ќ л љ м н њ о п  
словенечка h i j k - l - m n - o p  
Брајова ⠟ (braille pattern dots-12345) ⠗ (braille pattern dots-1235) ⠎ (braille pattern dots-234) ⠱ (braille pattern dots-156) ⠞ (braille pattern dots-2345) ⠥ (braille pattern dots-136) ⠧ (braille pattern dots-1236) ⠺ (braille pattern dots-2456) ⠭ (braille pattern dots-1346) ⠽ (braille pattern dots-13456) ⠵ (braille pattern dots-1356) ⠮ (braille pattern dots-2346)  
српска - р с ш т у в - - - з ж  
хрватска q r s š t u v w x y z ž  
македонска - р с ш т у в - - - з ж  
словенечка q r s š t u v w x y z ž  
интерпукција   наводници  
, . ; : ? ! - отворени затворени ()
Брајова ⠂ (braille pattern dots-2) ⠲ (braille pattern dots-256) ⠆ (braille pattern dots-23) ⠒ (braille pattern dots-25) ⠢ (braille pattern dots-26) ⠖ (braille pattern dots-235) ⠤ (braille pattern dots-36) ⠦ (braille pattern dots-236) ⠴ (braille pattern dots-356) ⠶ (braille pattern dots-2356)

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]