Прејди на содржината

Холандска Брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Холандска Брајова азбука
Тип
азбука
Јазицихоландски
Сродни писма
Матични системи
ISO 15924
Уникод

Холандската Брајова азбука е верзија на Брајовата азбука за запишување на холандскиот јазик. Азбуката се користи во Холандија и Белгија.

Азбука[уреди | уреди извор]

⠁ (braille pattern dots-1)
a, 1
⠃ (braille pattern dots-12)
b, 2
⠉ (braille pattern dots-14)
c, 3
⠙ (braille pattern dots-145)
d, 4
⠑ (braille pattern dots-15)
e, 5
⠋ (braille pattern dots-124)
f, 6
⠛ (braille pattern dots-1245)
g, 7
⠓ (braille pattern dots-125)
h, 8
⠊ (braille pattern dots-24)
i, 9
⠚ (braille pattern dots-245)
j, 0
⠅ (braille pattern dots-13)
k
⠇ (braille pattern dots-123)
l
⠍ (braille pattern dots-134)
m
⠝ (braille pattern dots-1345)
n
⠕ (braille pattern dots-135)
o
⠏ (braille pattern dots-1234)
p
⠟ (braille pattern dots-12345)
q
⠗ (braille pattern dots-1235)
r
⠎ (braille pattern dots-234)
s
⠞ (braille pattern dots-2345)
t
⠥ (braille pattern dots-136)
u
⠧ (braille pattern dots-1236)
v
⠺ (braille pattern dots-2456)
w
⠭ (braille pattern dots-1346)
x
⠽ (braille pattern dots-13456)
ij
⠵ (braille pattern dots-1356)
z
⠪ (braille pattern dots-246)
oe
⠹ (braille pattern dots-1456)
ch
⠱ (braille pattern dots-156)
sch

Француската Брајова азбука се користи за странски зборови со дијакрици.

Правописни знаци[уреди | уреди извор]

⠂ (braille pattern dots-2)
,
⠆ (braille pattern dots-23)
;
⠒ (braille pattern dots-25)
:
⠲ (braille pattern dots-256)
.
⠢ (braille pattern dots-26)
?
⠖ (braille pattern dots-235)
!
⠶ (braille pattern dots-2356)
()
⠦ (braille pattern dots-236)
⠔ (braille pattern dots-35)
*
⠴ (braille pattern dots-356)
⠄ (braille pattern dots-3)
⠤ (braille pattern dots-36)
-
⠬ (braille pattern dots-346)
&
⠨ (braille pattern dots-46)
голема буква
⠘ (braille pattern dots-45)
сите големи букви
⠸ (braille pattern dots-456)
закосени букви
⠐ (braille pattern dots-5)
'акцент'
⠼ (braille pattern dots-3456)
број

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]