Исландска Брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Исландска брајова азбука
Тип
азбука
Јазициисландски јазик
Сродни писма
Матични системи
ISO 15924
Уникод

Исландската брајова азбука е верзија на брајовата азбука за запишување на исландскиот јазик.

Азбука[уреди | уреди извор]

Исландската брајова азбука е:[1]

⠁ (braille pattern dots-1)
a
⠡ (braille pattern dots-16)
á
⠃ (braille pattern dots-12)
b
⠉ (braille pattern dots-14)
c
⠙ (braille pattern dots-145)
d
⠱ (braille pattern dots-156)
ð
⠑ (braille pattern dots-15)
e
⠮ (braille pattern dots-2346)
é
⠋ (braille pattern dots-124)
f
⠛ (braille pattern dots-1245)
g
⠓ (braille pattern dots-125)
h
⠊ (braille pattern dots-24)
i
⠣ (braille pattern dots-126)
í
⠚ (braille pattern dots-245)
j
⠅ (braille pattern dots-13)
k
⠇ (braille pattern dots-123)
l
⠍ (braille pattern dots-134)
m
⠝ (braille pattern dots-1345)
n
⠕ (braille pattern dots-135)
o
⠹ (braille pattern dots-1456)
ó
⠏ (braille pattern dots-1234)
p
⠟ (braille pattern dots-12345)
q
⠗ (braille pattern dots-1235)
r
⠎ (braille pattern dots-234)
s
⠞ (braille pattern dots-2345)
t
⠥ (braille pattern dots-136)
u
⠻ (braille pattern dots-12456)
ú
⠧ (braille pattern dots-1236)
v
⠺ (braille pattern dots-2456)
w
⠭ (braille pattern dots-1346)
x
⠽ (braille pattern dots-13456)
y
⠯ (braille pattern dots-12346)
ý
⠵ (braille pattern dots-1356)
z
⠫ (braille pattern dots-1246)
þ
⠜ (braille pattern dots-345)
æ
⠪ (braille pattern dots-246)
ö
⠄ (braille pattern dots-3)
.
⠢ (braille pattern dots-26)
?
⠿ (braille pattern dots-123456)
@
⠨ (braille pattern dots-46)
%

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Punktaletursstafrófið“. Архивирано од изворникот на 2015-02-25. Посетено на 2012-09-24.

Поврзано[уреди | уреди извор]