Латвиска Брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Латвиска брајова азбука
Тип
азбука
Јазицилатвиски јазик
Сродни писма
Матични системи
брајово писмо
  • Латвиска брајова азбука
ISO 15924
Уникод

Латвиската брајова азбука е верзија на брајовото писмо за запишување на латвискиот јазик. Азбуката се заснова на латиницата.

Азбука[уреди | уреди извор]

Латвиската брајова азбука е:[1]

⠁ (braille pattern dots-1)
a
⠡ (braille pattern dots-16)
ā
⠃ (braille pattern dots-12)
b
⠉ (braille pattern dots-14)
c
⠩ (braille pattern dots-146)
č
⠙ (braille pattern dots-145)
d
⠑ (braille pattern dots-15)
e
⠱ (braille pattern dots-156)
ē
⠋ (braille pattern dots-124)
f
⠛ (braille pattern dots-1245)
g
⠻ (braille pattern dots-12456)
ğ
⠓ (braille pattern dots-125)
h
⠊ (braille pattern dots-24)
i
⠪ (braille pattern dots-246)
ī
⠚ (braille pattern dots-245)
j
⠅ (braille pattern dots-13)
k
⠥ (braille pattern dots-136)
ķ
⠇ (braille pattern dots-123)
l
⠧ (braille pattern dots-1236)
ļ
⠍ (braille pattern dots-134)
m
⠝ (braille pattern dots-1345)
n
⠽ (braille pattern dots-13456)
ņ
⠕ (braille pattern dots-135)
o
⠏ (braille pattern dots-1234)
p
⠗ (braille pattern dots-1235)
r
⠎ (braille pattern dots-234)
s
⠮ (braille pattern dots-2346)
š
⠞ (braille pattern dots-2345)
t
⠌ (braille pattern dots-34)
u
⠬ (braille pattern dots-346)
ū
⠺ (braille pattern dots-2456)
v
⠜ (braille pattern dots-345)
z
⠼ (braille pattern dots-3456)
ž

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Latvijas Neredzīgo bibliotēka“. Архивирано од изворникот на 2016-03-03. Посетено на 2012-09-23.

Поврзано[уреди | уреди извор]