Украинска Брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Украинска Брајова азбука
Тип
азбука
ЈазициУкраински
Сродни писма
Матични системи
Брајова азбука
ISO 15924
Уникод

Украинската Брајова азбука ― на Брајова азбука на украински јазик. Се заснова на руската Брајова азбука, со неколку дополнителни букви кои се наоѓаат во пишаната украинска азбука.

Азбука[уреди | уреди извор]

Украинската азбука не ги користи сите букви од руската азбука, а ги има и дополнителните букви є, ґ, і, ї.

Обични а б в г ґ д е є ж з и
Брајови ⠁ (braille pattern dots-1) ⠃ (braille pattern dots-12) ⠺ (braille pattern dots-2456) ⠛ (braille pattern dots-1245) ⠻ (braille pattern dots-12456) ⠙ (braille pattern dots-145) ⠑ (braille pattern dots-15) ⠜ (braille pattern dots-345) ⠚ (braille pattern dots-245) ⠵ (braille pattern dots-1356) ⠊ (braille pattern dots-24)
Обични і ї й к л м н о п р с
Брајови ⠽ (braille pattern dots-13456) ⠹ (braille pattern dots-1456) ⠯ (braille pattern dots-12346) ⠅ (braille pattern dots-13) ⠇ (braille pattern dots-123) ⠍ (braille pattern dots-134) ⠝ (braille pattern dots-1345) ⠕ (braille pattern dots-135) ⠏ (braille pattern dots-1234) ⠗ (braille pattern dots-1235) ⠎ (braille pattern dots-234)
Обични т у ф х ц ч ш щ ь ю я
Брајови ⠞ (braille pattern dots-2345) ⠥ (braille pattern dots-136) ⠋ (braille pattern dots-124) ⠓ (braille pattern dots-125) ⠉ (braille pattern dots-14) ⠟ (braille pattern dots-12345) ⠱ (braille pattern dots-156) ⠭ (braille pattern dots-1346) ⠾ (braille pattern dots-23456) ⠳ (braille pattern dots-1256) ⠫ (braille pattern dots-1246)

Буквата ⠽ і некогаш била во руската Брајова азбука, но била тргната. ⠜ є е отсликано на пријавен архаичен облик на руското э. (Погледнете застарени букви на руската Брајова азбука.)

g бил пријавен во Унеско (1990 година), но не може да биде потврден од Унеско (2013). Тој не бил повторен од страна на Leksika.com.[1]

Интерпункција[уреди | уреди извор]

Интерпункцијата е од УНЕСКО (1990) и не е потврдена.

Единечна интерпункција:

Обични , . ? ! ; : - '
Брајови ⠂ (braille pattern dots-2) ⠲ (braille pattern dots-256) ⠢ (braille pattern dots-26) ⠖ (braille pattern dots-235) ⠆ (braille pattern dots-23) ⠒ (braille pattern dots-25) ⠤ (braille pattern dots-36) ⠄ (braille pattern dots-3)

Спарена интерпункција:

Обични « ...... » ( ...... )
Брајови ⠦ (braille pattern dots-236)⠀ (braille pattern blank)⠴ (braille pattern dots-356) ⠶ (braille pattern dots-2356)⠀ (braille pattern blank)⠶ (braille pattern dots-2356)

Броеви[уреди | уреди извор]

Броевите се буквите a–j воведени со ⠼, како и во другите Брајови азбуки.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. БРАЙЛЯ ШРИФТ, Leksika.com.ua