Албанска Брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Албанска брајова азбука
Типазбука
Јазициалбански
Матични системи
Брајова азбука
  • албанска брајова азбука
Напомена: Страницава може да содржи фонетски симболи од МФА.

Албанската брајова азбука е верзија на брајовото писмо за запишување на албанскиот јазик. Ова писмо е еквивалентно со латинските букви, односно албанската азбука.

Азбука[уреди | уреди извор]

букви a b c ç d dh e ë f g gj h
брајово ⠁ (braille pattern dots-1) ⠃ (braille pattern dots-12) ⠉ (braille pattern dots-14) ⠩ (braille pattern dots-146) ⠙ (braille pattern dots-145) ⠹ (braille pattern dots-1456) ⠑ (braille pattern dots-15) ⠡ (braille pattern dots-16) ⠋ (braille pattern dots-124) ⠛ (braille pattern dots-1245) ⠻ (braille pattern dots-12456) ⠓ (braille pattern dots-125)
букви i j k l ll m n nj o p q r
брајово ⠊ (braille pattern dots-24) ⠚ (braille pattern dots-245) ⠅ (braille pattern dots-13) ⠇ (braille pattern dots-123) ⠷ (braille pattern dots-12356) ⠍ (braille pattern dots-134) ⠝ (braille pattern dots-1345) ⠫ (braille pattern dots-1246) ⠕ (braille pattern dots-135) ⠏ (braille pattern dots-1234) ⠯ (braille pattern dots-12346) ⠗ (braille pattern dots-1235)
букви rr s sh t th u v x xh y z zh
брајово ⠟ (braille pattern dots-12345) ⠎ (braille pattern dots-234) ⠱ (braille pattern dots-156) ⠞ (braille pattern dots-2345) ⠾ (braille pattern dots-23456) ⠥ (braille pattern dots-136) ⠧ (braille pattern dots-1236) ⠭ (braille pattern dots-1346) ⠮ (braille pattern dots-2346) ⠽ (braille pattern dots-13456) ⠵ (braille pattern dots-1356) ⠳ (braille pattern dots-1256)
интерпукција   наводници  
, . ; : ? ! - отворени затворени ()
брајово ⠂ (braille pattern dots-2) ⠲ (braille pattern dots-256) ⠆ (braille pattern dots-23) ⠒ (braille pattern dots-25) ⠢ (braille pattern dots-26) ⠖ (braille pattern dots-235) ⠤ (braille pattern dots-36) ⠦ (braille pattern dots-236) ⠴ (braille pattern dots-356) ⠶ (braille pattern dots-2356)

Наводи[уреди | уреди извор]

  • „World Braille Usage“. UNESCO. Посетено на 2012-04-19.
  • Shefik Osmani, 1983, Fjalor i Pedagogjisë, Tiranë.

Поврзано[уреди | уреди извор]