435 Ела

Од Википедија — слободната енциклопедија
435 Ела
Тридимензионален приказ на 435 Ела заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф,
Арнолд Швасман
Откриено11 септември 1898
Ознаки
1898 DS
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел423,044 Gm (2,828 ае)
Перихел309,78 Gm (2,071 ае)
366,412 Gm (2,449 ае)
Занесеност0,155
1400,092 ден. (3,83 a)
19,03 km/s
266,235°
Наклон1,817°
23,301°
333,306°
Физички особености
Димензии42,0 km
Масаunknown
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
непознат
10,23

435 Ела — вообичаен астероид од главниот појас .

Откриен од германскиот астроном Макс Волф и Арнолд Швасман на 11 септември 1898 година во Хајделберг.