Прејди на содржината

24 ноември (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ноември
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ноември
1729  Александар Суворовруски кнез и генералисимус.
1632  Барух Спиноза — холандски филозоф од еврејско потекло.
1849  Френсис Хоџсон Барнет — англиско-американска писателка.
1864  Анри де Тулуз-Лотрек — француски сликар.
1891  Макс Аманнацистички функционер.
1912  Теди Вилсон — американски џез-музичар.
1919  Вера Ацева — македонска партизанка и народен херој на Југославија.
1923  Златко Чајковски — хрватски и југословенски фудбалер и тренер.
1927  Алфредо Краус — шпански тенор.
1937  Јосип Ѓерѓа — хрватски и југословенски кошаркар и тренер.
1938  Оскар Робертсон — американски кошаркар.
1938  Тахир Кадриу — македонски економист.
1949  Рахим Бурхан — македонски режисер.
1954  Емир Кустурица — српски и југословенски режисер, глумец и музичар.
1967  Октај Ахмед — македонски поет.
1967  Мирјана Јоковиќ — српска глумица.
1979  Кармелита Џетер — американска атлетичарка.
1983  Луис Леон Санчес — шпански велосипедист.
1985  Јулија Александрату — грчка манекенка, пејачка и глумица.
1989  Марио Гаврановиќ — швајцарски фудбалер.