Барух Спиноза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Барух Спиноза (хебрејски: ברוך שפינוזה), португалски: Bento de Espinosa
Насловната страница од „Политичка расправа“

Барух Спиноза (хебрејски: ברוך שפינוזה), португалски: Bento de Espinosa; Амстердам, 24 ноември 1632Хаг, 21 февруари 1677) — истакнат холандски филозоф од еврејско потекло.

Статуа на Спиноза, во близина на неговата куќа Хаг од Фредерик Хексамер.

Тој е еден од најистакнатите рационалисти и панатеисти во филозофијата.

Најпознати негови дела се „Теолошко-политичка расправа“, „'''Политичка расправа'''“ и најзначајното дело „Етика“, во кое го изложува своето учење според кое, бог и природата се идентични, а светот бесконечен.

Спиноза во книжевноста[уреди | уреди извор]

Спиноза е главен лик и тема на филозофскиот роман „Разговор со Спиноза“ (2002) на македонскиот писател Гоце Смилевски. Исто така, една песна на полскиот поет Збигњев Херберт се вика „Господинот Когито раскажува за искушувањето на Спиноза“.[1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


  1. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 129-131.