Тенор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Тенор е највисокиот машки глас со честота од 130 до 440 Hz, чијшто дијапазон е меѓу оној на алтот и баритонот. Највисокиот вид на тенорот се нарекува контратенор.