Султанат на Геледи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Султанатот на Геледи (сомалиски: Saldanadda Geledi, арап. سلطنة غلدي) исто така познат како династија Гоброон[1] било сомалиско кралство кое владеело со делови од Рогот на Африка од крајот на 17 век до почетокот на 20 век. Со султанатот управувала династијата Гоброон. Била основана од војникот Геледи , Ибрахим Адир, кој поразил различни вазали на Аџуранскиот султанат и го издигнал Гобрун да поседувал значајна политичка моќ. По консолидацијата на Махамуд Ибрахим, династијата го достигнала својот врв под Јусуф Махамуд Ибрахим, кој успешно ја модернизирал економијата на Геледи и ги елиминирал регионалните закани со освојувањето на Бардера во 1843 година,[2] и ќе продолжил да добивал почит од Саид бин Султан, владетел на Оманската империја.[3] Султаните Геледи имале силни регионални врски и изградиле сојузи со султанатот Пате и Виту на брегот на Свахили.[4] Трговијата и моќта на Геледи останале силни до смртта на добро познатиот султан Ахмед Јусуф во 1878 година. Султанатот на крајот бил инкорпориран во италијанскиот Сомалиленд во 1911 година.[5]

Потекло[уреди | уреди извор]

На крајот на 17 век, Аџуранскиот султанат бил во опаѓање и разни вазали се ослободувале или биле апсорбирани од новите сомалиски сили. Една од овие сили бил Силцискиот султанат, кој започнал да ја консолидирал својата власт над регионот Афгује. Ибрахим Адир го предводел бунтот против владетелот Силкис Умар Аброне и неговата угнетувачка ќерка, принцезата Феј.[6] По неговата победа над Силците, Ибрахим потоа се прогласил себеси за султан и последователно ја основал династијата Гоброон.

Султанатот Геледи било кралство Раханвејн управувано од благородниците Геледи, кои владеле над реките Џуба и Шабел во внатрешноста и на брегот Бенадир. Султанатот Геледи имал доволно моќ да ги принудил јужните Арапи да плаќале данок.[7]

Благородниците во Геледи тврделе дека потекнувале од Абадир Умар ар-Рида. Тој имал уште тројца браќа, Фахр и со уште двајца од кои нивните имиња биле поинаку дадени како Шамс, Умуди, Алахи и Ахмед. Заедно тие биле познати како Афарта Тимид, „четворицата што дојдоа“, што укажувало на нивното потекло од Арабија. Тврдењата за потекло од Арабија биле главно од причини за легитимност.[8]

Бирократија[уреди | уреди извор]

Поглед на тврдината Бардера во средината на 1800-тите од баронот Карл Клаус фон дер Декен.

Предлошка:Somalia topicsСултанатот Геледи имал силна централизирана власт за време на своето постоење и ги поседувал сите институции и замки на интегрирана модерна држава: функционална бирократија, наследно благородништво, насловени аристократи, даночен систем, водење надворешна политика, државно знаме, исто така како постојана војска.[9][10] Големиот султанат водел и пишани записи за нивните активности кои сè уште постоеле во музеите.[11]

Главниот град на султанатот Геледи бил во Афгује каде што живееле владетелите. Кралството имало голем број тврдини замоци со разновидни различни архитектури во различни области во неговото царство, вклучувајќи тврдина во Луук и цитадела во Бардера.[12]

Во својот врв, Султанатот ги покривал сите територии на Раханвејн во рамките на денешна Сомалија. Ова било она што некои го нарекувале конфедерација Геледи. Конфедерацијата не била ограничена само на Дигил и Мирифле, туку вклучувала и други Сомалијци како Бимаал, Шехал и Вакдаан. За да владел толку разновиден султанат, владетелите промовирале политика на индиректна и флексибилна администрација. Тие им дозволиле на племенските поглавари, имамите, шеиците (верските фигури) и Ахијаарите (значајни старешини) на заедницата да играле значајна улога во администрацијата на Султанатот. Владетелите на Геледи не само што биле политички поглавар на Султанатот, туку се сметале и за верски водачи.[13] Ахијарс биле старешини кои ќе се помириле и решавале случаи како што се убиства и ќе ја рецитирале Ал-Фатиха по судењето. Помеѓу две различни групи на лоза, ако била извршена неправда, тогаш се одржувал состанок со гугољ помеѓу Ахијаар на двете.[14]

Султанот Осман Ахмед (качен) и неговите мамлуки војници.

Султанот имал редовна стража составена од вооружени робови за да го заштитил од оние што сакале штета. Ул Хеј ќе бил негов посредник помеѓу подлозата на Геледи и ќе ги примил неговите насоки и намери за работите.[15] Симболот на султановиот авторитет бил неговиот турбан. Тоа ќе било ставено на неговата глава од водечките старешини од лозата Абиикаров.[16][1]

Јасна деволуција на власта била исто така присутна во политиката кога султанот Геледи делегирал одредени региони на султанатот да биле управувани од блиски роднини, кои имале значително влијание самостојно. Администрацијата на султанот Ахмед Јусуф била опишана како таква од британскиот парламент.

Сомалиското племе Рухваина. Началникот на ова и на другите племиња зад Брава, Марка и Могдишо бил Ахмед Јусуф, кој живеел во Галхед, еден ден или помалку од овој град. Два дена понатаму во внатрешноста е Даферт, голем град со кој управувал Авека Хаџи, неговиот брат. Ова биле главните градови на Рухваина. На четири, пет и шест часа соодветно од Марка лежат градовите Голвен (Голвејн), Було Мареерта и Адормо, управувани од Абобокур Јусуф, друг брат кој иако номинално под наредба на првоименуваниот началник, наплаќал уцена. на своја сметка и преговарал со гувернерите на Марка и Брава директно. Тој живеел со околу 2.000 војници, главно робови во Було Марета; градовите Гулвен кои често ги посетувале и Адормо окупирана од сомалијци кои одгледувале производи, говеда итн. и правејќи голема трговија со Марка.[17] Братот на султанот Ахмед Јусуф, Абобокур Јусуф управувал со земјиштето спроти пристаништата Банадир во Брава и Марка и исто така добил почит од Брава. Овој Абобокур Јусуф бил навикнат да испраќал гласници во Брава за почит, и оттаму влечел околу 2.000 долари годишно.[17]

За време на периодот на трката за Африка помеѓу 1880-тите и првата светска војна, Геледи бил ограничен на север со регионот Хуван, Хуван подоцна формирал полу-независна вазална држава Абисинија, на исток со Хобио султанатот и италијанскиот лизинг на Бенадир, а на југ од страна на Британскиот протекторат на Источна Африка.[18][б 1]

Економија[уреди | уреди извор]

Барава била главно пристаниште и исламски центар за султанатот Геледи.

Султанатот Геледи одржувал огромна трговска мрежа и имал трговски односи со Арабија, Персија, Индија, Блискиот Исток, Европа и брегот на свахили, доминирајќи во источноафриканската трговија и ковајќи своја валута и биле препознаени како моќна регионална сила.[19]

Во случајот со Геледи, богатството стекнато на благородниците и на султанатот, не само од одгледувањето на пазарот што го користел од долините Шебел и Џуба, туку и трговијата од нивното учество во трговијата со робови и други претпријатија како што била слонова коска, памук, железо, злато и меѓу многу други стоки. Општо земено, тие одгледувале и животни како што се говеда, овци, кози и кокошки.[20]

До почетокот на деветнаесеттиот век, династијата Гоброон го претворил својот религиозен престиж во застрашувачка политичка моќ и биле признати како владетели на сè поцентрализирана и побогата држава. Како што веќе споменавме, голем дел од нивното богатство се засновало на контрола над плодните речни земјишта. Користејќи ропски труд добиен преку крајбрежните пристаништа, Геледи постепено ја префрлиле својата економска основа од нејзината традиционална зависност од сточарството и егзистенцијалното земјоделство на она што главно се градило на плантажно земјоделство и производство на готовински култури како жито, памук, пченка, сорго и разновидност на овошје и зеленчук, особено банани, манго, шеќерна трска, памук, домати, сквош и многу повеќе. Регионот го минувале историски карвански рути. Трговија на самите реки поврзани со брегот до внатрешните пазари.[21] Во овој период, сомалиското земјоделско производство на арапските пазари било толку големо што брегот на Јужна Сомалија станал познат како Зрнест брег на Јемен и Оман.[22]

Афгује, седиштето на султанатот, бил исклучително богат и голем град. Афгује имал некои просперитетни индустрии како што биле ткаење, чевларство, садови, накит, керамика и произведувал различни производи. Афгује била раскрсницата на карваните кои носеле пердуви од ној, кожи од леопард и алое во замена за странски ткаенини, шеќер, урми и огнено оружје. Одгледале бројни животни за месо, млеко и џи. Земјоделците од Афгује произведувале големо количество овошје и зеленчук.[23]

Афгуските трговци се пофалиле со своето богатство; рекол еден од нивните најбогати.

Moordiinle iyo mereeyey iyo mooro lidow, maalki jeri keenow kuma moogi malabside . Донесете го целото богатство на Moordiinle, Mereeyey и куќиштата на lidow, едвај го забележувам. [23]

Воена[уреди | уреди извор]

Традиционално оружје и алатки на Геледи/ Раханвејн.

Војската на Геледи броела околу 20.000 луѓе во време на мир, со максимум 50.000 војници во време на војна.[24] Врховните команданти на војската биле султанот и неговиот брат, кои пак имале Малаах и Гаради под нив. Војската била снабдена со пушки и топови од сомалиските трговци од крајбрежните региони кои ја контролирале трговијата со оружје во Источна Африка.

Најдобрите раси на коњи биле одгледувани во Луук, а подоцна биле испратени во војска по зрелоста. Тие се користеле главно за воени цели, а биле подигнати бројни камени утврдувања за да се обезбедило засолниште за војската во внатрешните и крајбрежните области. Во секоја провинција, војниците биле под надзор на воен командант познат како Малаак, а крајбрежните области и трговијата во Индискиот Океан биле заштитени од моќна морнарица.[25]

Општество[уреди | уреди извор]

Општеството Геледи било поделено на три сегменти; благородници, обични жители и робови (да се користеле термините усвоени од Хеландер) Секоја од овие касти се состоила од неколку групи на лоза чија федерација ја формирала државата Геледи; лоза биле поделени помеѓу две делови. Толвејн и Јебдале, секој живеел во својот дел од градот. Благородниците, во старото општество, биле владејачка група, но зависеле од поддршката на обичните лоза.[26]

Благородништвото[уреди | уреди извор]

Благородниот дел од општеството припаѓал на владетели. Меѓутоа, сите членови на кланот Геледи исто така се сметале за благороднички и покрај тоа што повеќето од нив не биле владетели. Благородништвото не било само ексклузивно за кланот Геледи бидејќи имало владетели на многу области во царството Геледи кои не припаѓале на лозата Геледи.[26]

Обичните луѓе[уреди | уреди извор]

Обичните граѓани биле типични граѓани кои главно се состоиле од не-геледи Сомалијци и традиционално се состоиле од урбани жители, земјоделци, пастирски номади, како и службеници, трговци, инженери, научници, војници, занаетчии, пристанишни работници и други различни професии. Обичните жители биле мнозинство во кралството и биле третирани како еднакви.[26]

Робови[уреди | уреди извор]

Робовите главно биле од банту потекло и биле користени за труд. Мажите работеле како земјоделски работници предводени од нивните земјоделци-сопственици, а некои работеле во градежништвото предводени од инженери. Тие, исто така, биле вработени во армијата и биле одвоени од остатокот од војската Геледи и биле разгранети како Мамалуки што значело војници робови. Жените работеле како домашни слуги и извршувале различни услуги во домаќинството за нивните сопственици, од обезбедување, готвење, чистење и перење алишта, грижа за децата и постарите издржувани лица и други домашни работи. Тие, исто така, биле презирани за секаков вид сексуален контакт и се сметале за непривлечни.[27]

Бантусите не биле исклучиво за ропство. Оромос понекогаш би бил поробен по рации и војни.[28] Сепак, имало значителни разлики во однос на перцепцијата, фаќањето, третманот и должностите на Оромо наспроти робовите Банту. На индивидуална основа, субјектите во Оромо не биле сметани за расно инфериорни од нивните сомалиски киднапери.[29] И покрај тоа што Оромос ги презел истите улоги како Бантусите, тие не биле третирани исто. Најсреќните луѓе работеле како службеници или телохранители на владетелот и емирите или како деловни менаџери за богатите трговци. Тие уживале значителна лична слобода и повремено држеле свои робови.[30] Ценети за нивната убавина и гледани како легитимни сексуални партнери, многу жени од Оромо станале или сопруги или наложници на нивните сопственици од Сомалија, додека други станале домашни слугинки. Најубавите често уживале во богат начин на живот и станале љубовници на елитата, па дури и мајки на владетелите.[31]

Владетели[уреди | уреди извор]

Детални биографии на владетелите на султанатот

# султанот Царувај Белешки
1 Ибрахим Адир крајот на 17 век-средината на 18 век Го основал султанатот Геледи откако го победил Аџуранскиот султанат. Првиот владетел во династијата Гоброон.[32]
2 Махамуд Ибрахим средината на 18-1828 година [33] Консолидирана моќ на Губрон, ја вклучил Мурусадата како сојузници и ставил крај на заканата од Силцис.[14]
3 Јусуф Махамуд Ибрахим 1828–1848 [33] Правилото го означил почетокот на златното доба на Геледиите. Ја уништил Бардера Јамаа и ја револуционизирал економијата Геледи. Собрана почит од Саид бин Султан владетелот на Оманската империја.[3]
4 Ахмед Јусуф 1848–1878 [33] Го одбранил брегот Банадир од упад и повторно ја воспоставил власта на Гоброон по поразот на неговиот татко во 1848 година.[34]
5 Осман Ахмед 1878-1910 [33] Наследен престол од татко. Владеењето го означило крајот на султанатот Геледи. Одлучно ги поразил Абисинците во битката кај Луук и Дервишите во битката кај Худур.

Наследство[уреди | уреди извор]

Султанатот оставил богато наследство зад кое продолжил да живеел во популарната меморија и поезијата составена за моќните султани и други благородни личности во тој период. Една значајна песна била снимена од Вирџинија Лулинг во 1989 година за време на нејзината посета на Афгује. Геледи лашинс (поети) пееле за секогаш присутното прашање на кражба на земјиште од страна на сомалиската влада. Од султанот Субуге било побарано да и помогнел на заедницата и се потсетил на неговите легендарни гоброонски предци од вековите пред тоа.[35]

Законот тогаш не бил овој закон бил спроведен од водечките лаашини на Афгује, Хирабеј, Муус Кусмаан и Абукар Кали Гоитоу заедно со неколку други, упатени до сегашниот водач Султан Субуге. [35]Тука е најбогатиот избор на песната во изведба на Гоитоу

"Стара пејачка, не оди на Губл, но не го сечи Гилидл
Меч и копје за жнеењето, Губл
Неговата сакана беше преместена од неговиот првороден дом.Сепак секој маж аа
Конечно, се бере полското готово
Штитот за пасење е собран, до каде ќе оди?
Оној што стигна до Гоброна не беше Гоброна, туку Ибрахим
Кога Омар Хаџи беше таму, дедо Гадуд Али -
Махино - дедо Гадуд Али Абукар, Јусуф Мохамуд и Гудал
Кога беа во светот не беше вака дедо
Гувернерот Омар Адероу го посети светот кога тие беа таму
Ова не беше случај. Полето се жнее, гелешито
Штитот е собран, колку штитот е поместен?

Стара пејачка, не мрдаш
Дали донесовте одлука за жетвата?"

"Ти што го запали Ганане и ги избрка неверниците
Не се одвои од Гилидл и не дојде во Губл (Афгује)?
Издржавме војна и точка на копјето
За љубовта на Губл го напуштивме нашиот прв дом
И сега сите се туркаат овде, ни го зедоа исчистеното земјоделско земјиште
Го зеле пасиштето каде што паселе стадата - каде ќе се водат луѓето?
Гоброоновите кои први пристигнаа овде не се овие Гоброон
Кога судот Ибраахим Кумар Џаџи, столбот на светот беше жив и Ав Гадууд Кали
Зарем не е така? - Ав Гадууд Кали Абукар и Јусуф Максамуд столбот на светот
Додека тие беа живи законот не беше овој закон
Кога давателот на одлуки Ау Кумар Адироу беше во светот, законот не беше овој закон
Сега сите се гужваат, го зазедоа исчистеното обработливо земјиште,
Го однесоа пасиштето на стадата каде ќе ги преместиме стадата?

Ти што го запали Ганане и ги избрка неверниците
Дали сте донеле одлука за украдените пасишта?"

—Абубакр Кали Гоитоу Законот тогаш не беше овој закон [35]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

Предлошка:Medieval Horn of Africa

Наводи[уреди | уреди извор]


Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Luling, Virginia (2002). Somali Sultanate: the Geledi city-state over 150 years. Transaction Publishers. ISBN 0-7658-0914-1.
 • Luling, Virginia (1993). The Use of the Past: Variation in Historical traditions in a South Somalia community. University of Besançon.
 • Virginia Luling (2002). Somali Sultanate: the Geledi city-state over 150 years. Transaction Publishers. ISBN 0-7658-0914-1. 
Дел од серијата за Историја на Сомалија
Праисторија

Лас Гел (3.500-2.500 п.н.е.) Земја на Пунт (2.500–1.500 п.н.е.)

Античка

Макробијци Антички сомалиски градови-држави (околу 1 век) градови-држави Азанија (околу 1 век)

Среден век

Султанат на Ифат (940–1415) Адал султанат (1415–1577) Ајуранскиот султанат (13-17 век.) Султанат Могадишу (13-16 век.)

Рано модерно

Султанат на Геледи (17-1911) Исак султанат (1750–1884) Султанат Хабр Јунис (1769–1907) Хираб имамат (17-1890) Сомалискиот брег на Кедивате (1874–1884) Султанат Маџиртин (18-1924) Султанатот на Хобио (1876–1926)

Колонијален период (1884–1960)

Италијански Сомалиленд (1889–1941) Британски Сомалиленд (1888-1960) Дервишка држава (1895–1920) Територија на доверба (1941–1960)

Модерна Сомалија (од 1960 г.)

Сомалиска Република (1960-1969) Режимот на Мохамед Сиад Баре (1969-1991) Независност на Сомалиленд (1981–1991) Привремена влада (1991–1997) Преодна национална влада (2000–2004) Преодна федерална влада (2004–2012) Федерална влада (2012-)

 1. 1,0 1,1 Somali Sultanate: The Geledi City-state Over 150 Years - Virginia Luling (2002) Page 229
 2. Mukhtar, Mohamed Haji (25 February 2003). Historical Dictionary of Somalia. стр. xxix. ISBN 9780810866041. Посетено на 2014-02-15.
 3. 3,0 3,1 Shillington, Kevin (2005). Encyclopedia of African History, Volume 2. Fitzroy Dearborn. стр. 990. ISBN 9781579584542.
 4. Marguerite, Ylvisaker (1978). „The Origins and Development of the Witu Sultanate“. The International Journal of African Historical Studies. 11 (4): 669–688. doi:10.2307/217198. JSTOR 217198.
 5. The social structure of southern Somali tribes, Virginia Luling, pg. 204
 6. Luling (1993), p.13.
 7. Luling (2002), p.272.
 8. Luling, Virginia (2002). Somali Sultanate: the Geledi city-state over 150 years (англиски). Transaction Publishers. ISBN 978-1-874209-98-0.
 9. Horn of Africa, Volume 15, Issues 1-4, (Horn of Africa Journal: 1997), p.130.
 10. Michigan State University. African Studies Center, Northeast African studies, Volumes 11-12, (Michigan State University Press: 1989), p.32.
 11. Sub-Saharan Africa Report, Issues 57-67. Foreign Broadcast Information Service. 1986. стр. 34.
 12. S. B. Miles, On the Neighbourhood of Bunder Marayah, Vol. 42, (Blackwell Publishing on behalf of The Royal Geographical Society (with the institute of British Geographers): 1872), p.61-63.
 13. Mukhtar, Mohamed Haji (25 February 2003). Historical Dictionary of Somalia. стр. 210. ISBN 9780810866041. Посетено на 2014-02-15.
 14. 14,0 14,1 The social structure of southern Somali tribes, Virginia Luling, pg. 179
 15. The social structure of southern Somali tribes, Virginia Luling, pg. 190
 16. The social structure of southern Somali tribes, Virginia Luling, pg. 191
 17. 17,0 17,1 Great Britain, House of Commons (1876). Accounts and Papers volume 70. HM Stationery Office. стр. 13.
 18. Rayidow, poem 80 ; Diiwaanka gabayadii, 1856-1921, "Huwan oo dadkii Mililiq iyo amxaaro raacay ahaa, Adarina laga maamulayey"
 19. Somali Sultanate: The Geledi City-state Over 150 Years - Virginia Luling (2002) Page 155
 20. Nelson, Harold (1982). „The Society and its Environment“. Somalia, a Country Study. ISBN 9780844407753.
 21. Mukhtar, Mohamed Haji (25 February 2003). Historical Dictionary of Somalia. стр. 116. ISBN 9780810866041. Посетено на 2020-10-23.
 22. East Africa and the Indian Ocean By Edward A. Alpers pg 66
 23. 23,0 23,1 Mukhtar, Mohamed Haji (25 February 2003). Historical Dictionary of Somalia. стр. 28. ISBN 9780810866041. Посетено на 2020-10-23.
 24. Transactions of the Bombay Geographical Society ..by Bombay Geographical Society pg.392
 25. Reese, Scott Steven (1996). Patricians of the Benaadir: Islamic learning, commerce and Somali urban identity in the nineteenth century. University of Pennsylvania. стр. 179.
 26. 26,0 26,1 26,2 Lewis, I.M (1996). Voice and Power. Routledge. стр. 221. ISBN 9781135751746.
 27. Henry Louis Gates, Africana: The Encyclopedia of the African and African American Experience, (Oxford University Press: 1999), p.1746
 28. Bridget Anderson, World Directory of Minorities, (Minority Rights Group International: 1997), p. 456.
 29. Catherine Lowe Besteman, Unraveling Somalia: Race, Class, and the Legacy of Slavery, (University of Pennsylvania Press: 1999), p. 116.
 30. Catherine Lowe Besteman, Unraveling Somalia: Race, Class, and the Legacy of Slavery, (University of Pennsylvania Press: 1999), p. 82.
 31. Campbell, Gwyn (2004). Abolition and Its Aftermath in the Indian Ocean Africa and Asia. Psychology Press. стр. 121. ISBN 978-0203493021.
 32. Njoku, Raphael (2013). The History of Somalia (англиски). Greenwood. ISBN 9780313378577.
 33. 33,0 33,1 33,2 33,3 Mukhtar, Mohamed Haji (25 February 2003). Historical Dictionary of Somalia. стр. 26. ISBN 9780810866041. Посетено на 2014-02-15.
 34. United Kingdom House of Commons (1968). Irish University Press Series of British Parliamentary Papers: Slave trade. Irish University Press. стр. 475.
 35. 35,0 35,1 35,2 Luling, Virginia (1996). 'The Law Then Was Not This Law': Past and Present in Extemporized Verse at a Southern Somali Festival“. African Languages and Cultures. Supplement. No. 3 (3): 213–228. JSTOR 586663. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „jstor.org“ е зададен повеќепати со различна содржина.


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.